PEMERKASAAN USAHAWAN BUMIPUTERA DALAM MENANGANI SITUASI POLIKRISIS

Definisi Polikrisis (Polycrisis) yang diiktiraf secara amnya ialah kejadian serentak beberapa kejadian bencana. Berdasarkan perkara ini, kebanyakan  pakar  bersetuju bahawa ia cenderung merujuk secara khusus, bukan sahaja kepada situasi di mana pelbagai krisis berlaku serentak, tetapi krisis yang menjadi lebih berbahaya daripada setiap bencana atau kecemasan sendiri.


Antara 4 faktor penting polikrisis adalah ;

  • Kos bahan mentah yang meningkat
  • Kos meminjam yang meningkat
  • Kuasa membeli yang lemah
  • Sentimen atau persepsi rakyat tentang ekonomi semasa


Polikrisis yang berlaku ketika ini telah & sedang menekan ramai perusahaan kecil dan sederhana (PKS) hingga menyebabkan jualan merudum malah hingga ada yang tutup perniagaan. 


Presiden Dewan Perniagaan Melayu Malaysia (DPMM), Norsyahrin Hamidon berkata, polikrisis yang dibangkitkan mentor usahawan, Datuk Wira Dr. Azizan Osman adalah tepat pada masanya untuk usahawan sedar bahawa cabaran dihadapi mereka lebih besar kerana banyak faktor termasuk disrupsi teknologi, pengliberalisasian perdagangan dan juga peningkatan kos-kos input perusahaan termasuk kos buruh serta pekerja. 


Katanya, di Malaysia kira-kira 60 peratus PKS gagal dalam tempoh lima tahun penubuhan, menurut artikel Jurnal Keusahawanan ASEAN yang dikeluarkan 7 Ogos lalu. 

Enam daripada 10 PKS pula menghadapi cabaran yang berkaitan dengan pertumbuhan mereka. Usahawan berdepan banyak cabaran ketika ini dengan kenaikan harga barangan, kekurangan bekalan bahan mentah ditambah kadar pinjaman di bank menyebabkan kos operasi sesebuah perniagaan makin meningkat,


Beliau berkata demikian ketika Majlis Menandatangani Perjanjian Persefahaman Usahasama antara DPMM dan RichWorks International Sdn. Bhd. (RichWorks) diwakili Norsyahrin bersama Dr. Azizan merangkap Pengerusi RichWorks. 


Yang turut hadir, Setiausaha Agung, Ahmad Yazid Othman; Pengarah Eksekutif RichWorks, Hasnita Ahmad dan Ketua Pegawai Perniagaan, Radz Mohd. Tambah Norsyahrin, tekanan semasa kepada usahawan itu memerlukan perubahan dan langkah yang tepat dalam memastikan tiada usahawan tercicir dan kecundang.


 “Saya percaya kolaborasi dengan RichWorks yang berpengalaman dalam membimbing usahawan PKS akan membantu ahli-ahli Dewan Melayu untuk lebih dinamis dan mampu berkembang (scale-up) dalam bidang yang mereka ceburi. “Kami percaya kesemua kolaborasi dengan pakar-pakar seperti RichWorks dan agensi-agensi kerajaan akan membantu mencapai hasrat untuk membina masyarakat ekonomi bumiputera (BCIC) yang lebih berpotensi. 


 Sementara itu, Dr. Azizan memberitahu, usahawan saat ini tiada pilihan lain untuk tingkatkan ilmu, kemahiran dan strategi bagi berdepan polikrisis yang dijangka akan berpanjangan. Katanya, polikrisis ini benar dan bukannya dibangkitkan untuk menakut-nakutkan orang ramai terutama usahawan.


 Apatah lagi, hasil perbincangan dalam World Economic Forum (WEF) di Davos, Switzerland menjangkakan keadaan ekonomi akan lebih teruk pada September ini. "Moga jangkakan ini tidak berlaku namun jika berlaku macam mana? Sebagai usahawan 80 peratus kejayaan sebenarnya datang daripada persediaan mereka,


 jelasnya. 


Sehubungan itu, Azizan memberitahu, RichWorks ambil inisiatif melancarkan program yang membantu usahawan-usahawan dalam memberikan solusi langsung kepada permasalahan dihadapi mereka dalam 10X Bina Bisnes Berjaya dari 2 & 3 September nanti. Mengulas mengenai perjanjian persefahaman bersama DPMM, pihaknya menghargai jemputan DPMM untuk berkolaborasi dengan satu matlamat jitu iaitu membangun dan memperkasakan usahawan Melayu dan Bumiputera.


 Alhamdulillah, melalui pengalaman dan kepakaran kami bermula 2008 yang terbukti berjaya melahirkan ribuan jenama tempatan dan usahawan jutawan. "Kami akan berkongsi kepakaran dan pengalaman yang ada untuk bantu dalam usaha membawa perniagaan-perniagaan ke peringkat yang lebih tinggi,

jelasnya.


Sedikit Mengenai RichWorks


RichWorks International Sdn. Bhd. merupakan syarikat latihan dan bimbingan keusahawanan terbesar di Malaysia yang holistik terutama dalam bidang penjenamaan dan pemasaran, kepimpinan dan kewangan. Sejak 2008, RichWorks telah melatih lebih dari 10,000 syarikat menerusi Master Coach Azizan Osman dan menarik lebih daripada 1,500,000 peserta dalam lebih 1,500 acara dan seminar live dan dalam talian (virtual online). Dengan rekod prestasi terbukti, strategi perniagaan dan program mentoring, RichWorks berjaya membantu membina beribu-ribu usahawan dan jutawan yang berjaya dalam tempoh 6-24 bulan. Visi RichWorks adalah menjadi 'Netflix' Pendidikan Usahawan dengan 100 juta pelanggan menjelang 2025 dengan akses mudah ke kandungan berorientasikan hasil dan penyelesaian yang dipercayai di platform dalam talian – www.RichWorks.com untuk Inspire, Educate & Add Value kepada komuniti di seluruh dunia

Post a Comment

0 Comments