Pantang Larang Dalam Pengambilan Supplement Shaklee

Shaklee bukanlah jenama asing. Telah bertapak 100 tahun dalam pasaran, ternyata Shaklee antara jenama supplement yang dipercayai ramai. Aku sendiri misalnya sudah bertahun-tahun consume produk Shaklee sebelum terbuka hati untuk menjadi Shaklee Independent Distibutor.



Tapi untuk kali ini, aku bukanlah ingin bercerita tentang kebaikan atau kelebihan produk Shaklee tetapi aku ingin berkongsi tentang pantang larang dan aturan mengkonsumsi supplement dari Shaklee. Pantang larang dalam pengambilan supplement Shaklee ni adalah perkara penting yang anda perlu ambil tahu kerana jika berlaku kesilapan dalam pengambilan, dikhuatiri akan memudaratkan atau menyebabkan supplement yang diambil itu tidak berkesan.


Pantang Larang Dalam Pengambilan Supplement Shaklee

 

Alfalfa Complex


Alfalfa sememangnya terbukti mempunyai terlalu banyak khasiat. Mereka yang sesuai mengambil Alfalfa ialah ;

  • Ibu menyusu kerana alfalfa bertindak sebagai milkbooster
  • Mereka yang ingin turunkan berat badan kerana alfalfa bertindak menyahkan lemak-lemak yang telah dibakar (agen detox)
  • Mereka yang mengalami masalah gout (kombinasi alfalfa dan omega guard dapat membantu mengurangkan masalah gout yang dihadapi)
  • Mereka yang menghadapi masalah resdung

Namun tahukan anda bahawa Alfalfa Complex tidak boleh diambil oleh ;

  • Pesakit SLE - Alfalfa boleh meningkatkan sistem imunisasi badan dan akan menyebabkan simptom penyakit SLE semakin teruk.
  • Ibu mengandung - Alfalfa mengandungi estrogen tumbuhan semulajadi (phytoestrogens) yang akan menyebabkan keguguran atau kelahiran pra matang
  • Pesakit diabetes yang ambil ubat OHA/insulin - Alfalfa boleh mengurangkan gula dalam darah
  • Penerima organ transplant - boleh menyebabkan badan menolak organ yang diterima
  • Ibu menyusu bayi G6PD deficiency

Pantang larang bagi pesakit tiroid ; 

HYPOTIROID

 

HYPERTIROID

TIDAK BOLEH  

 

ESP

TIDAK BOLEH

Vitalea & Alfalfa

BOLEH

 Vitalea, Vita E, Omega Guard, B Complex

BOLEH

Vivix, ResV, ESP


Aturan Makan Supplement Shaklee


1. B Complex (120 tablet)
  • Tahan 4 bulan
  • 1 biji sehari dengan makanan
2. Collagen (15 sachets)
  • Tahan 1 bulan
  • Cara makan : 1 sachet setiap hari selama seminggu (7 hari yang pertama) dan 1 sachet sehari secara selang sehari.
  • Campur dengan jus/vivix atau minuman vitamin C. Tapi dicadangkan bancuh bersama ESP setiap pagi untuk mendapatkan kesan yang optima



3. Phytocol
  • 2 biji, 2 kali sehari selepas atau dengan makanan
4. Vivix
  • Tahan sebulan atau sebulan setengah
  • Hanya 1 sudu teh sahaja sehari
  • Ambil waktu pagi
  • Goncang sebelum minum
  • Simpan di dalam peti sejuk


5. Vita Lea (120 tablet)
  • Tahan 4 bulan
  • 1 biji sehari selepas makan
6. Vita Lea Children (60 tablets)
  • Tahan 1-2 bulan
  • 2-4 tahun : sehari sebiji selepas makan
  • 4-12 tahun : sehari 2 biji selepas makan
7. Sustained Release Vita C (180 tablet)
  • Tahan 6 bulan
  • 1-2 biji sehari selepas makan


8. Zinc (120 tablets)
  • Tahan 4 bulan
  • 1 biji sehari sebelum makan
9. Ostematrix (120 tablets)
  • Tahan sebulan atau sebulan setengah
  • 3 biji sehari sebelum tidur (tidak boleh diambil bersama Vitalea kerana kalsium akan menganggu penyerapam iron dalam Vitalea secara optimum)
10. Vitamin E (120 kapsul) 
  • Tahan 4 bulan
  • 1 biji sehari sebelum tidur
11. ESP
  • Tahan sebulan atau 2 bulan
  • 2 scoop sekali sehari
  • Sukatan ESP = 1.5 atau 2 sudu besar dengan 200ml  atau 250ml air sejuk (tidak boleh menggunakan air panas)
  • Seeloknya dibancuh menggunakan shaker


12. Alfalfa (S)
  • Tahan sebulan atau sebulan setengah
  • Maksimum 6-10 biji sehari 
  • 2 biji selepas sarapan
  • 2 biji selepas makan tengahari
  • 2 biji selepas makan malam
Atau
  • 3 biji selepas sarapan
  • 4 biji selepas makan tengahari
  • 3 biji selepas makan malam 
13. Lecithin
  • Tahan sebulan atau sebulan setengah
  • Makan 6 biji sehari ;
  • 2 biji sebelum sarapan
  • 2 biji sebelum makan tengahari
  • 2 biji sebelum makan malam
Atau
  • 3 biji sebelum sarapan
  • 3 biji sebelum makan tengahari atau makan malam
14. Omega Guard
  • Tahan sebulan atau sebulan setengah
  • 2-3 biji sehari selepas makan
Atau
  • 1 biji selepas sarapan
  • 1 biji selepas makan tengahari
  • 1 biji selepas makan malam
15. COQ Trol Plus
  • Tahan sebulan
  • 1 biji sehari selepas makan
16. GLA
  • Tahan sebulan.
  • Untuk kesuburan/ikhtiar hamil ada 2 cara ;
  1. Jika haid tidak teratur : 1 biji setiap hari selepas makan (juga makan ketika kehadiran haid)
  2. Jika haid teratur : Makan 2 biji bermula hari pertama haid sampai hari ke 14/15 kemudian berhenti sehingga kedatangan haid seterusnya.
17. Cinch 
  • Tahan sebulan atau sebulan setengah
  • 2-3 scoop, minum 2 kali sebagai meal replacement
  • Bancuh dengan 200ml/250ml air sejuk (tidak boleh menggunakan air panas)
  • Saranan menggunakan shaker


18. Nutriferon
  • Sehari 1 sachet / bila perlu
  • Makan secara terus dari sachet
  • Atau campurkan dalam minuman
  • ila makan secepat mungkin selepas dibuka kerana ianya mudah menyerp lembapan
19. Mealshake
  • Tahan sebulan sehingga sebulan setengah
  • Aturan makan ;
  1. Untuk kanak-kanak 2 tahun ke atas ;
  • Minum 2 kali sehari
  • 1 sudu teh
  • Boleh dibancuh dengan susu/milo/lain-lain minuman kanak-kanak
  1. 2. Untuk kanak-kanak 1-2 tahun
  • Minum 1 kali sehari
  • 1 sudu teh
  • Boleh dibancuh dengan susu/milo/lain-lain minuman kanak-kanak
  1. 3. Untuk Dewasa ;
  • Minum 1 kali sehari
  • 1 sudu besar
  • Boleh dibancuh menggunakan air kosong atau apa-apa minuman kegemaran



20. Herb Lax (120 tablets)
  • Tahan sebulan sehingga sebulan setengah
  • 2 biji sekali makan, 3 kali seminggu 
Atau ;
  • Sehari sebiji setiap hari
  • Hanya untuk 12 tahun ke atas
21. DTX Complex
  • Tahan sebulan sehingga sebulan setengah
  • 2 biji sehari selepas makan
Begitulah sedikit perkongsian tentang pantang larang dalam pengambilan supplement Shaklee dan juga aturan makan supplement Shaklee. Semoga perkongsian ini bermanfaat terutama bagi mereka yang mungkin baru ingin mencuba supplement terbaik dari Shaklee.

Untuk sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut ataupun untuk pembelian, boleh hubungi saya secara langsung atau klik sahaja link ini ;


Post a Comment

24 Comments

  1. Kalau makan supplement ni kena minum air yang secukupnya. Baru boleh bertindakbalas dengan supplement tu dan berkesan. Nak kena ambik juga supplement ni selain dari makan...makanan yang berkhasiat dan seimbang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye..tak kira apa jenis supplement yg penting makan ikut aturan dan consume air yg banyak

      Delete
  2. Wah macam-macam ye perkara yang kita patut tahu untuk amalkan Shaklee dan memberi kesan yang optimum

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye betul..bukan shaklee je..semua supplement pun kita kena tau aturan supaya kita tak bazirkan duit

      Delete
  3. Ha ..terbaikla Min. Senang nak refer next time. Bukan apa, terkadang tu asyik lupa je aturan makan. Dah ada info macam ni sonang sangat .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe..ye..tak ramai yg amik tahu pasal ni..tu kita tulis supaya lbh ramai yg tau aturan makan supplement

      Delete
  4. Gigihnya Kak Min senaraikan pantang larang untuk produk Shaklee. Nie memang seorang yang buat homework untuk products nie.

    ReplyDelete
  5. Setakat ni Sis makan VitC ajaa. lain-lain belum cuba.. tu pun pestime try ni/. ada kawan suruh makan dan try Vivix tu... nanti laaa nak cuba .. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe vivix ibarat king dlm shaklee..vivix dan adiknya resV mmg power sis..if nk try nnt roger kte

      Delete
  6. oh thanks for the tips. makan vitamins also have rules to follow ya, cannot just consume without any concerns hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes kena ambil tahu supaya tak silap makan hehe

      Delete
  7. Shaklee ni mmg trusted brand. Esp dalam nak turun badan dan pada yg sama nak kekalkan kesihatan badan

    ReplyDelete
  8. Sebelum membeli sesuatu produk kena tahu pantang larang dulu kan. Sesuai ke tak dengan kondisi badan kita. Nice sharing kak min

    ReplyDelete
  9. Wahhh terbaiklah, baru tahu yang shaklee ada pantanglarangnya... sharing yang sangat bagus

    ReplyDelete
  10. Haritu ada ami beberapa jenis supplement Shaklee. Pastu kita demam terok. Katanya effect badan br nk adapt. Healing process, Betul ke?

    ReplyDelete
  11. Bagusnya akak buat artikel ni! Saya selalu lupa! Boleh jadikan rujukan. Sebab sekarang bukan saya sorang aje consume. Seluruh keluarga amalkan Shaklee. So kalau tak menjual, kena juga ada ilmu. Barulah berkesan suplimen ni. Hehe.

    ReplyDelete
  12. thanks so much for this informative sharing, didnt know got pantang larang for supplement taking. learnt them now :D cheers, siennylovesdrawing

    ReplyDelete
  13. tak pernah try lagi shaklee tapi tengok orang lain ambil macam okay je. kalau amik supplement ni memang kena ikut aturan yang betul en

    ReplyDelete
  14. Banyaknya produk2 Shaklee ni.. very true la it is important untuk kita tahu tentang pantang larang sebelum consume supplements..

    ReplyDelete
  15. Kalau sy tgh consume antibiotik jerawat, boleh ke minum esp shaklee?

    ReplyDelete
  16. Alfalfa complex tu boleh makan sebijik2 gitu ke kena hancurkan & bancuh dgn air panas

    ReplyDelete