Apa Maksud POV Yang Sering Digunakan Di TikTok?

Anda sering melihat video-video di TikTok? Jika ya, pasti anda sering melihat perkataan POV yang mungkin lalu lalang di fyp. 



Namun tahukah anda apa maksud POV? Istilah POV telah menjadi viral di media sosial. POV sering dijumpai di Tiktok. Jadi, apakah maksud POV ini?


'POV' itu sendiri adalah singkatan kepada 'Point Of View' dalam bahasa Inggeris. Dalam konteks perbualan, 'POV' boleh bermaksud sudut pandangan, perspektif atau pendapat. Sebaliknya, 'POV' juga merupakan jenis sudut rakaman atau video. 


Inilah yang sering kita temui di pelbagai media sosial khususnya TikTok dan Twitter sejak akhir-akhir ini. Dalam foto atau video 'POV', sudut penggambaran dibuat seolah-olah orang lain merasakan kedudukan sebagai orang/pelakon utama dalam foto atau video. 


Sebagai contoh, anda membuat video dan menulis "POV Dating with Me", sekarang ini bermakna dalam video anda meletakkan kamera seolah-olah ia adalah pandangan teman lelaki anda.


Dah faham maksud POV? Jangan lupa buat video POV anda pula di TikTok ya! Dan jangan lupa follow saya juga di TikTok ;



Post a Comment

7 Comments

  1. Blur kejap, maksudnya kita ada dalam gambar/video orang tu? Uishhh...
    TT kita dah delete... huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe kita buat video sendiri kekonon dr sudut pandangan org lain la means kita ada dlm video kte tu haha..

      Delete
  2. akal generasi baru ni, tak tercapai dek akal saya hehe

    ReplyDelete
  3. Ooo itu ke maksudnya hehe.. baru tahu🤭

    ReplyDelete
  4. Ya, setuju. Sudut pandangan dari pelbagai pihak. Pernah juga buat video POV, sudut pandangan yang positif je lah

    ReplyDelete