Sesi Persekolahan Ditangguhkan Akibat Angka Covid-19 Meningkat

Berikutan angka kes Covid-19 yang meningkat secara mendadak sehingga 4,029 hari ini, Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) telah mengumumkan sesi persekolahan yang dijadualkan akan dibuka pada 20 Januari 2021 ini ditangguhkan lagi. 
Hanya Yang Menghadapi Peperiksaan Besar Akan Meneruskan Persekolahan


Mengambil petikan Astro Awani ,  KPM memaklumkan sesi persekolahan bersemuka hanya akan melibatkan murid yang akan menduduki peperiksaan :

 • Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 
 • Sijil Vokasional Malaysia (SVM)
 • Sijil Kemahiran Malaysia (SKM)
 • Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM)
 • Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) 
 • Diploma Vokasional Malaysia (DVM) tahun 2020 
 • serta peperiksaan antarabangsa yang setara.

"Semua murid sekolah rendah dan murid Tingkatan 1 hingga Tingkatan 5 di sekolah menengah pula akan mengikuti pembelajaran melalui kaedah Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) mengikut kesesuaian guru dan murid mulai 20 Januari 2021," kata kenyataan berkenaan.

Selain itu, kenyataan itu turut menyebut, memandangkan ada murid sudah mula mendaftar masuk di asrama mulai 16 Januari 2021, KPM telah membuat dua ketetapan masing-masing membabitkan sekolah berasrama penuh dan asrama sekolah harian seperti berikut:

 

Sekolah Berasrama Penuh


Murid Tingkatan 4 dan Tingkatan 5:

• boleh kekal di asrama dan mengikuti PdP secara dalam talian di sekolah; atau

• boleh pulang ke rumah dan mengikuti PdPR. Ibu bapa atau penjaga dibenarkan mengambil anak atau anak jagaan pulang pada bila-bila masa yang sesuai dengan mematuhi garis panduan yang ditetapkan.


Murid Tingkatan 5 (2020) dan Tingkatan 6:

• mengikuti PdP secara bersemuka di sekolah sehingga selesai peperiksaan.


Asrama Sekolah Harian


Murid Tingkatan 1, Tingkatan 4 dan Tingkatan 5:

• boleh kekal di asrama dan mengikuti PdP secara dalam talian di sekolah; atau

• boleh pulang ke rumah dan mengikuti PdPR. Ibu bapa atau penjaga dibenarkan mengambil anak atau anak jagaan pulang pada bila-bila masa yang sesuai dengan mematuhi garis panduan yang ditetapkan.


Murid Tingkatan 5 (2020) dan Tingkatan 6:

• mengikuti PdP secara bersemuka di sekolah sehingga selesai peperiksaan.


Selain itu, kenyataan itu juga menyebut, keperluan makan dan minum murid di asrama akan disediakan oleh pihak sekolah.

Bagi tujuan pengoperasian sekolah pula, kenyataan itu menyebut, semua guru hendaklah kembali ke stesen tempat bertugas masing-masing sebelum 20 Januari 2021.

"Guru yang terlibat dengan kelas peperiksaan SPM/SVM/SKM/STPM/STAM/DVM tahun 2020 perlu hadir ke sekolah untuk tujuan PdP secara bersemuka. Guru yang lain akan melaksanakan PdPR dan kehadiran ke sekolah adalah berdasarkan keperluan yang ditetapkan oleh ketua jabatan," kata kenyataan itu.

Kata kenyataan itu lagi, bagi pelajar Kolej Matrikulasi, mereka perlu kekal di kolej masing-masing untuk terus mengikuti pembelajaran secara hibrid.

Sementara itu, semua pelajar Institut Pendidikan Guru (IPG) yang telah berada di asrama perlu kekal berada di asrama kampus.

"Pelajar yang masih belum mendaftar di asrama boleh memilih untuk masuk ke asrama atau kekal berada di rumah masing-masing. PdP untuk semua pelajar IPG akan dilaksanakan secara dalam talian mulai 17 Januari 2021.

"Perincian berkaitan pelaksanaan praktikum dan internship IPG akan dimaklumkan kelak," katanya.

Pada masa yang sama, keyataan itu menyebut, semua tadika swasta yang berdaftar dengan KPM boleh terus beroperasi secara bersemuka.

"KPM menyarankan agar semua ketetapan ini turut diikuti oleh sekolah-sekolah yang tidak berdaftar dengan KPM, termasuk sekolah di bawah kerajaan negeri.

"KPM sentiasa komited membantu usaha kerajaan dalam melandaikan keluk penularan wabak COVID-19," katanya.

Sumber : Astro Awani

Post a Comment

4 Comments

 1. nice sharing. kesian kat anak-anak yg dah semangat nak g sekolah. semoga al sebab ini kes boleh turun.huhu

  ReplyDelete
 2. Budak tabika? Haritu dgr kawan cite kene sekolah. Mayb telinga salah dgr. Sian juga kat parent da beli baju anak2. Bertabahlah.

  ReplyDelete
 3. Apa nak buat. Sabar sajalah....

  ReplyDelete
 4. Ditangguhkan lagi. Tak tau nak cakap cmne kesian budak2 skg kan tp kes pulak main naik. Semoga dipermudahkan urusan dorang n hopefully kes covid cepat menurun and hilang.

  ReplyDelete