PELAKON FILEM PARASITE DITEMUI MATI DALAM KERETA

Berita sedih bagi semua peminat filem Korea termasuk aku kerana pada hari ini kita telah digemparkan dengan kematian pelakon filem Parasite iaitu Lee Sun Kyun.

PELAKON FILEM PARASITE DITEMUI MATI DALAM KERETALee Sun Kyun, ditemui meninggal dunia di dalam kereta di Taman Waryong, Seoul. Pihak berkuasa melaporkan penemuan tersebut setelah menerima panggilan kecemasan daripada isterinya yang mengkhawatirkan catatan yang ditulis suaminya yang mencerminkan niat untuk mengakhiri hidupnya. 

Balai Polis Seoul Seongbuk telah mengesahkan kematian Lee Sun Kyun, meninggalkan peminat dan industri seni dalam kehilangan yang mendalam.

PELAKON FILEM PARASITE DITEMUI MATI DALAM KERETAAwal Karier dalam Teater dan Sitkom

Lee memulakan langkah pertamanya di Universiti Seni Kebangsaan Korea pada tahun 1994 dan keluar sebagai graduan terawal dalam bidang Drama. Pengalamannya di pentas teater bermula pada tahun 2001, apabila dia muncul sebagai Brad Majors dalam musikal The Rocky Horror Show. Debut televisyennya berlaku dalam sitkom Lovers.

 

Membina Nama Melalui Drama Televisyen

Walaupun bermula dengan peranan kecil, Lee mencapai puncak populariti dengan drama perubatan yang dipuji, White Tower, dan siri romantik Coffee Prince pada tahun 2007. Kejayaan ini membuka pintu kepada peran utama dalam Pasta (2010), Golden Time (2012), dan My Mister (2018).

 

Kilauan di Layar Perak

Lee tidak hanya mempunyai kehadiran yang mengagumkan di kaca televisyen, tetapi turut mencipta nama dalam dunia filem. Beliau menerima anugerah Pelakon Terbaik di Festival Filem Antarabangsa Las Palmas de Gran Canaria untuk peranannya dalam Paju (2009). Filem-filem seperti Helpless (2012), All About My Wife (2012), dan A Hard Day (2014) turut menarik perhatian peminat dan pengkritik.

 

Kontroversi dan Kemunculan Semula

Walaupun menerima kejayaan, Lee turut menghadapi kontroversi dalam kehidupan peribadinya. Pada Disember 2023, berita kematian beliau akibat didakwa bunuh diri menggemparkan peminat. Sebelum itu, Lee telah disiasat kerana disyaki mengambil dadah. Namun, hasil ujian menunjukkan keputusan negatif, dan beliau membantah dakwaan tersebut sebagai ketidakadilan.

 

Puncak Kesuksesan dengan "Parasite"

Peranan Lee dalam filem  Parasite arahan Bong Joon-ho membawa kejayaan di peringkat antarabangsa. Beliau memenangi Anugerah Penggabungan Pelakon Guild bersama rakan sekerjanya. Parasite sendiri memenangi Anugerah Palme d'Or dan Anugerah Akademi untuk Filem Terbaik – menjadi filem Korea Selatan pertama yang meraih pengiktirafan sebegitu.


PELAKON FILEM PARASITE DITEMUI MATI DALAM KERETA


Kehidupan Peribadi yang Berwarna

Lee bukan hanya seorang pelakon yang berjaya, tetapi juga seorang suami dan bapa yang penyayang. Beliau berkahwin dengan kekasihnya selama tujuh tahun, aktris Jeon Hye-jin, pada Mei 2009. Mereka dikurniakan dua orang anak lelaki.

PELAKON FILEM PARASITE DITEMUI MATI DALAM KERETA


Pesona Terakhir dalam "Killing Romance"

Pada tahun 2023, Lee muncul dalam filem komedi Killing Romance bersama Lee Ha-nee. Walaupun menerima reaksi sederhana semasa pelancarannya, filem ini kemudiannya menjadi kegemaran kultus di Korea dan membuat penampilan perdana di Amerika Utara pada Festival Filem Asia New York ke-22 pada 14 Julai 2023.


Lee Sun-kyun, seorang pelakon yang meninggalkan kesan mendalam dalam industri hiburan Korea, akan sentiasa diingati melalui karyanya yang beraneka ragam. Walau bagaimanapun, kehilangannya yang mendalam turut menimbulkan pertanyaan mengenai tekanan dan cabaran yang dihadapi oleh bintang-bintang terkenal di balik tabir kehidupan glamour mereka. 

Post a Comment

0 Comments