Fahami Isu Palestine


Palestine ada 2 Parti Terbesar

1- FATAH
2- HAMAS

1- Parti Mana yang Memerintah Palestine Sekarang? - FATAH

2- Siapa President Palestine - Mahmoud Abbas (FATAH) 
3- Sistem & Pemilihan Politik Palestine - Demokrasi / Pilihanraya 

4- Apa ada dengan FATAH? - Palestine Liberation Organisation atau PLO

5- FATAH adalah asal daripada PLO Yaser Arafat. Puak ini adalah puak sekular yg tak peduli rakyat Palestin. Mereka hanya inginkan Israel mengiktirafkan mereka sebagai kerajaan bersama UG (United Government). Malaysia tidak patut meraikan Puak FATAH ini sehingga diberi kedutaan disini. Sepatutnya Malaysia beri kedutaan di Malaysia kpd HAMAS utk mewakili Palestin. So, tidak hairanlah kalau sumbangan berjuta-juta yg rakyat dan kerajaan Malaysia sumbangkan, dihabiskan oleh kedutaan Palestin (Pro FATAH) disini.6- Apa Beza FATAH & HAMAS? 
FATAH - Parti Liberal 

HAMAS - Harakat al-Muqawama al-Islamiyya (Gerakan Pembela Islam) Parti Islam Nak Senang Faham (FATAH & HAMAS dari bangsa dan Agama yang sama tetapi 2 Dasar Parti Yang Berbeza)

7- Pengasas HAMAS? - HAMAS diasaskan oleh Syeikh Ahmed Yassin dari bahagian Gaza al-Ikhwanul al-Muslimun
8- Pengasas FATAH? - Yasser Arafat, nama penuh Mohammed Abdel-Raouf Arafat bin Qudwa al-Hussaeini 

9- Siapa Wakil Duta Palestine ke Seluruh Dunia?
SEMUA dari Pro FATAH - Makhluk Liberal, Perangai Liberal (Tolong Jangan salahkan Bangsa Arab semata-mata (kerana Pro HAMAS juga Bangsa Arab), tetapi kerana FATAH ini mereka kurang Ajar (Menuduh dana untuk sumbangan ke palestine semua tak sampai hingga timbul fitnah ke atas NGO2 di Malaysia) Sistem Kehidupan Mereka sendiri (FATAH) yang tidak Mengikut Sistem Islam 100%)

10- Pejuang Palestine sebenar yang dikenali diseluruh Dunia - Brigad Izz ad-Din al-Qassam (Sayap Ketenteraan Parti HAMAS) 
33

11- Siapa Memerintah Palestine Sekarang? 
- FATAH

12- Pilihanraya Raya Palestine ditangguhkan Beberapa kali oleh Mahmoud Abbas Atas Pelbagai alasan - Paling dekat sepatutnya election bulan Feb atau March 2021 tapi ditangguhkan lagi alasan kali ini Pihak Berkuasa Palestine (FATAH) umumkan bahawa penduduk Arab dan Jurusalem Akan menyertai Pilihanraya sebagai Pengundi, Jika Penduduk Arab & Jurusalem Tak dibenarkan mengundi maka Pilihanraya tidak diadakan, Maka Kuasa menentukan Pilihanraya adalah di bawah mandat Mahmoud Abbas Mengikut tarikh yang dia persetujui Kelak

HAMAS Tak setuju election ditangguhkan lagi dan lagi dan HAMAS Boikot usaha Mesyuarat dengan Kerajaan (FATAH) 1

13-Logik Akal Jika Election Palestine berlangsung, bila-bila Masa HAMAS pasti Menang dan mendapat 2/3 Majoriti

14- Kepada siapa DANA NGO2 diserahkan? 
Kebanyakan kepada NGO2 Pro HAMAS kerana mereka betul2 Membangunkan GAZA 

15- Kenapa Tak serahkan kepada Kerajaan Palestine Sekarang (FATAH)?

Sendiri Makan Pengat, Sendiri Mau Ingat

16- Kedutaan Palestine disini (Pro FATAH) buat statement fitnah sbb kebanyakan rakyat Malaysia salurkan bantuan wang kepada NGO-NGO Malaysia yang DIRECT terus dengan NGO-NGO Palestin (Pro HAMAS) di sana

17- FATAH ni dah banyak makan suap dari negara luar khususnya pro israel. Kedutaan palestin yang jaga adalah Pro FATAH bukan HAMAS. Memang la NGO Malaysia tak hantar bantuan melalui mereka sebab perangai memang buruk curi duit. Itu diakui HAMAS sendiri yg menyifatkan FATAH telah rosak semenjak kematian pengasasnya Yasser Arafat

18- Sumbangan diterima NGO malaysia yg direct terus ke Pro HAMAS akan disumbangkan ke rakyat palestin sendiri terutama di kem-kem pelarian. Bukanlah dlm bentuk wang ringgit kerana tak dpt melepasi kawalan sempadan. Tetapi lebih kpd bantuan barangan/kemanusiaan. NGO tak nak gembar-gemburkan laluan masuk mereka, bimbang bocor rahsia dan dikenakan sekatan. Tapi confirm ada laluan tersendiri untuk salurkan amanah sumbangan kepadja yg memerlukan. Sama seperti penyeludupan senjata api dari luar, takkan nk heboh 1 dunia darr mana jalannya.

Waallahua'lam

Kredit pada penulis asal.

Post a Comment

0 Comments