Resipi Terung Salted Egg

by - Saturday, April 25, 2020

Siapa peminat terung? Aku memang suka makan terung sebab terung bukan je tahan lama tapi juga boleh dipelbagaikan resipi masakan. Kita boleh buat kari, pajeri, masak lemak, goreng kunyit dan pelbagai lagi.

Untuk resipi kali ni aku nak berkongsi resipi Terung Salted Egg. Seriously korang kena cuba resipi ni sebab resipi ni sedap sangat-sangat.





[Resipi Terung Salted Egg]


Bahan-bahan ;

1. Terung (dibelah 4 jika kecil)
2. 4 ulas bawang putih dicincang
3. 3 biji cili api dihiris
4. 1 tangkai daun kari
5. Tepung rangup/tepung goreng ayam (untuk goreng terung : Aku guna tepung goreng bestari yang viral tu, aku beli kat sini https://cutt.ly/TepungViralBestari)
6. Salted egg seasoning (aku guna bestari korang boleh klik link ni kalau nak beli https://cutt.ly/SaltedEggViralhttps://cutt.ly/SaltedEggViral : kalau tak ada rebus telur masin amik kuningnya dan lenyek2
7. Sedikit butter untuk menumis

Cara memasak ;

1. Salutkan terung dengan tepung goreng ayam
2. Goreng terung hingga masak dan ketepikan
3. Panaskan butter dalam kuali
4. Tumis bawang putih, cili api & daun kari
5. Masukkan serbuk telur masin
6. Masukkan terung & gaul sebati
7. Tutup api & sedia dihidang

Artikel berkaitan

0 comments