Dutch Lady Bantu Lengkapkan Keperluan Nutrisi Dalam Badan

by - November 05, 2018

Tau tak korang yang sarapan sangat penting untuk membekalkan tenaga kepada kita? Jom aku kongsikan kebaikan dan kepentingan sarapan untuk kita



Kebaikan & Kepentingan Sarapan

1. Memastikan metabolisme badan sentiasa pada tahap optimum

Selepas bangun tidur, perut kita telah kosong selama hampir 10 jam. Jika kita mengabaikan pengambilan sarapan , otak menghantar signal untuk menurunkan metabolisme badan.

2. Mengelakkan kita makan secara berlebihan

Apabila perut kita kosong, kita cenderung untuk makan secara berlebihan khususnya ketika makan tengahari (apabila skip sarapan), ini menyebabkan kita sukar menurunkan berat badan.

3. Membekalkan tenaga

Dengan mengambil sarapan, kita memberi badan kita tenaga untuk melakukan aktiviti harian secara lebih produktif dan lebih fokus

4. Membentuk pemakanan kita sepanjang hari

Menurut kajian, sarapan pagi mempengaruhi tabiat pemakanan seharian kita. Jika kita mengambil makanan yang tidak sihat, kita cenderung untuk mengamalkan tabiat pemakanan yang tidak sihat sepanjang hari. Harus diingat ye..dengan bersarapan, mampu menurunkan berat badan kita.



Dutch Lady Bantu Melengkapkan Keperluan Nutrisi Ketika Bersarapan

Aku pasti, ramai yang memberi alasan tidak bersarapan kerana tidak cukup masa memandangkan kita berkejar untuk ke pejabat. Tapi tahu tak korang yang dengan hanya meminum segelas susu sewaktu sarapan membantu badan kita bersedia untuk menyerap lebih banyak nutrien daripada makanan yang diambil sepanjang hari?


Protein dalam susu bertindak sebagai blok pembina bagi otot, tulang, rambut dan kuku kita, ia juga memainkan peranan penting dalam pelbagai proses biokimia termasuk pembentukan, pengawalan, pembaikan dan perlindungan badan kita.

Kajian menunjukkan bahawa protein dalam susu mengandungi 9 asid amino penting (EAA) dan lebih mudah dihadam berbanding dengan sumber protein lain . Dengan erti kata lain..susu adalah sumber yang mudah untuk memperolehi protein yang berkualiti tinggi. Tidak seperti lemak badan, protein tidak boleh disimpan oleh badan kita untuk kegunaan masa depan. Ini bermakna kita bergantung kepada makanan harian untuk memenuhi keperluan protein kita. Oleh itu, sarapan pagi kita haruslah membekalkan sekurang-kurannya 20% hingga 25% daripada keperluan nutrisi harian kita.


Sebab itulah aku memilih susu Dutch Lady PureFarm sebagai pelengkap sarapan aku kerana segelas susu Dutch Lady PureFarm membantu memenuhi lebih daripada 50% keperluan protein yang diperlukan sewaktu sarapan dengan cara yang mudah


Tahu tak korang yang segelas susu Dutch Lady PureFarm membekalkan : 

  • Protein yang membantu membina dan memperbaiki tisu supaya badan kita berfungsi dengan baik.
  • Kalsium yang merupakan kunci tumbesaran dan perkembangan tulang dan gigi yang kuat untuk kanak-kanak, dan membantu orang dewasa mengekalkan jisim tulang yang sihat untuk gaya hidup yang aktif
  • Vitamin A membolehkan mata kita berfungsi dengan baik dan membantu kita kekal fokus, sama ada di sekolah dan di tempat kerja.

  • Vitamin B2 yang menyebabkan pelepasan tenaga daripada karbohidrat, lemak dan protein

  • Vitamin D yang membantu penyerapan dan penggunaan kalsium dan fosforus

Cabaran #dutchladybreakfastchallenge

Cabaran #dutchladybreakfastchallenge ini telah dianjurkan oleh pihak Dutch Lady bagi memberi kesedaran kepada rakyat Malaysia bahawa pentingnya pengambilan susu sebagai pelengkap nutrisi pemakanan kita.

Aku sememangnya penggemar susu dari dulu tapi tak selalu konsisten pengambilan susunya. Jadi aku turut mencabar diri untuk mengambil susu setiap pagi ketika sarapan..hehe..Alhamdulillah sehingga hari ni aku masih lagi konsisten jadikan susu Dutch Lady PureFarm sebagai sarapan utama aku.

Sebenarnya tak payah susah-susah pun untuk sediakan sarapan. Memadai ia ringkas tapi kaya dengan nutrient yang diperlukan badan. Nak cuba tak 1 resipi mudah untuk korang cuba? Nah aku sharekan resipi yang sangat mudah tapi penuh berkhasiat .



Bahan-bahannya :

1. Roti
2. Telur
3. Minz Sambal Hitam Ikan Bilis Basah
4. Susu Dutch Lady PureFarm



Cara-Cara Memasak

  • Pecahkan telur di dalam piring
  • Gunakan Min’z Sambal Hitam Ikan Bilis Basah
  • Masukkan sesudu Min’z Sambal hitam Ikan Bilis Basah
  • Masukkan sedikit susu Dutch Lady PureFarm
  • Kacau semua bahan dengan menggunakan garfu
  • Kacau hingga sebati dan kembang
  • Rendamkan/celupkan sebentar roti ke dalam bahan yang dipukul sebati tadi
  • Panaskan kuali dan masukkan sedikit minyak (kami menggunakan minyak zaitun)
  • Gorengkan roti yang dicelup tadi
  • Sedia untuk dimakan
Untuk maklumat lebih lanjut tentang kebaikan susu Dutch Lady PureFaram korang boleh la layari Facebook mereka di facebook.com/spread.the.goodness.of.milk

Atau layari laman web mereka di https://www.dutchlady.com.my/index.php

You May Also Like

23 comments

  1. time peknen kan Audya ari hari minum ni

    ReplyDelete
  2. Saya pun sekarang tengah minum susu dutch lady tapi kotak kecil punya. Pastu tambah kurma. Saje nak tambah susu badan untuk anak baru lahir ni. So far, rasa dutch lady memang sedap

    ReplyDelete
  3. Tetap yer menggunakan Min Sambal Hitam nya dalam sarapan hehehe tapi nampak bagus dan menarik lah menu-menu sarapan ni hehehe kita juga sarapan berat-berat makan nasi lemak, nasi goreng lah hehehhehe patut sihat..

    ReplyDelete
  4. Nyumnyumm.. Sedapnyaa menu breakfast dia..
    Pastu digabung pula dengan susu dutch lady yang sedap tu.
    Rasa complete breakfast kan.

    ReplyDelete
  5. Terliur tengok resepi akak. Esok sarapan boleh cuba. Sedap juga kalau minum Dutch Lady Purefarm sekali. Qiss pagi2 memang minum susu Dutch Lady ni. Sedap dan kaya dengan vitamin.

    ReplyDelete
  6. Sedapnya breakfast awak.Best ada sambal hitam everywhere kan. Boleh buat sarapan dengan dutch lady. oh ni rahsia awak kekal cergas dan kuat ye.Selalu minum dutchlady. Ok kite curi rahsia.hehehe

    ReplyDelete
  7. Diah dulu susah nak minum susu especially yang warna putih macam ni. so slowly minum perisa coklat then lama-lama baru dapat terima yang puith. memang kena jaga kesihatan dan seharusnya kena jadikan amalan minum susu sebab tinggi khasiat dan penting untuk tumbesaran.

    ReplyDelete
  8. Sebab tu breakfast sangat penting untuk mulakan hari2 kita. Dan paling penting utk mereka yg sedang dlm diet tu. Sebab ia mengelakkan kita drpd makan scara berlebihan. Sarapan berdama susu dutch lady, mmg satu kombinasi yg harmoni

    ReplyDelete
  9. Milk is a great source of calcium, I take a glass of Dutch Lady everyday, love the flavor.

    ReplyDelete
  10. Susu dutch lady memg sedap. Nad suka susu coklat. Sarapan dengan susu memg bgus, beri tenaga dan mulakan hari dengan penuh ceria. Lepas ni jangan skip sarapan

    ReplyDelete
  11. Breakfast ni penting kan dan ramai yang suka skip breakfast. Apa pun breakfast wajib diambil untuk memberikan tenaga. Lagi best breakfast dengan susu Ducth Lady.

    ReplyDelete
  12. Sarapan pagi memang sngat penting untuk kita mulakan hari dengan bertenaga. Lebih2 lagi dengan segelas susu yang berkhasiat.

    ReplyDelete
  13. Nampak menarik sarapan kak meen bertemankan susu dutch lady.. terbaik eoo.. patutlah kak meen sentiasa kekal aktif dan cergas.. ini rahsianya..

    ReplyDelete
  14. Sarapan pagi dengan Susu amat bagus untuk badman. Tambahan lagi bila berusia nutrisi banyak dah kurang, dengan minum susu boleh mengantikan nutrisi it.

    ReplyDelete
  15. wahhh siap resepi lagi eh! nak try la

    ReplyDelete
  16. Sis pepagi je minum susu..bila masuk tgh sampai ke malam kopi je..:).susu x kira apa jenis janji sedap

    ReplyDelete
  17. Saya masuk jugak cabaran dutch lady ni. Suka tengok idea kak min, pakai sambal. Unik gila, tak pernah terfikir banyak cara nak makan.

    ReplyDelete
  18. I kind of love your breakfast sharing especially siap ada resepi. Susu memang penting not only untuk tumbesaran but also untuk maintain the well being as grown adult too. I never stop drinking milk until today.

    ReplyDelete
  19. Sedapnya roti telur sambal pahang tu...adoi ...buat terliur tau pagi2 ni..tali nanti boleh try resioi cikmin ni

    ReplyDelete
  20. Allahu. Tertelan air liur Rawlins tengok roti nan lazat tu. Terus rasa nak buat je nie. Nasib kat office tau. Kalau kat rumah, dah menggagau cari bahan nie.

    ReplyDelete
  21. Family saya memang gemar susu dutchlady. Sentiasa ada stok di rumah. Bolehlah nk try resipi roti telur tu. Terliur tgknya.

    ReplyDelete
  22. I always love Dutch Lady milk as it prepare me with more calcium and Vitamins that needed by my body. A glass of milk everyday as my breakfast

    ReplyDelete