Tingkatkan Diri, Bangkitkan Darjat: Pesan Istimewa dari Thalia Baiduri

Sebagai seorang wanita yang berjaya dan berkarisma, Datin Thalia Baiduri menghulurkan pesan penting kepada sesama wanita: jaga diri dan darjat diri dengan cermat, tanpa perlu terjerat dalam pergaduhan dengan 'buaya'.


Tingkatkan Diri, Bangkitkan Darjat: Pesan Istimewa dari Thalia Baiduri


Dalam sebuah perbualan langsung yang diadakan semalam di platform TikTok miliknya @thalia.baiduri, bersama para pengikutnya, beliau menekankan kepentingan menjaga martabat dalam setiap langkah yang diambil.

 

Sebagai individu yang terlibat dalam dunia hiburan dan sebagai seorang wanita, saya berharap agar kita tidak terjerumus dalam pergaduhan atas sebab-sebab yang remeh, seperti 'buaya' atau 'kumbang'.

 

Setiap wanita memiliki nilai yang tinggi; mengapa kita perlu berkonflik sesama sendiri, mendedahkan aib satu sama lain?

 

Kita harus mengangkat martabat kita, menjadi wanita yang berharga. Bukan bersaing untuk mengekspos kekurangan sesama wanita. Astaghfirullah, sungguh saya risau,

ungkapnya dengan penuh ketegasan.

 

Pesan yang disampaikan Thalia disambut baik oleh netizen yang setuju bahawa wanita perlu menghargai diri mereka sendiri.

 

"Benar, Tin (Datin), kita wanita memiliki nilai yang tinggi," ujar Sim Ahza.

 

Thalia, yang juga usahawan di bidang produk kecantikan dan fesyen, menegaskan bahawa industri hiburan Malaysia adalah satu komuniti kecil dan tidak perlu saling berkonflik di dalamnya.

 

Industri kita adalah satu keluarga kecil; pada suatu masa kita akan berhadapan dengan individu yang sama. Oleh itu, lebih baik kita berhenti menyebar fitnah,

 katanya.

 

Thalia mengakui bahawa cinta kadang-kadang dapat melumpuhkan penilaian seseorang dan mengakibatkan tindakan yang tidak wajar. Namun, dia menegaskan bahawa penyesalan pasti akan menyusul.

 

Cinta memang kadang-kadang buta. Kita semua, termasuk saya, pernah merasakan cinta yang mengaburkan pandangan. Contohnya, ketika ibu kita menghalang hubungan kita dengan seseorang, tetapi kita tetap memilih untuk mengikutinya.

 

Percayalah, suatu hari nanti kita akan menyedari kesilapan kita dan mengerti mengapa ibu kita memberikan nasihat itu,

 jelasnya.

 

Sebagai seorang ibu kepada empat anak, Thalia berharap agar isu ini tidak dijadikan bahan gosip atau diperbesarkan lagi.

 

"Saya berharap agar semua pihak tidak memperhebatkan isu ini yang boleh merosakkan imej industri dan boleh dibaca oleh semua peringkat umur.

 

"Saya sendiri seorang ibu kepada anak perempuan dan lelaki, dan saya merasakan kebimbangan bila membaca pendedahan yang dibuat.

 

"Kita harus sentiasa berdoa dan mengingati bahawa kita tidak sepatutnya bergembira melihat kesilapan orang lain, kerana kita sendiri mungkin akan menjadi mangsanya suatu hari nanti," pesan Thalia dengan penuh keinsafan.Percakapan Thalia mengenai isu yang hangat dibincangkan ini berkait rapat dengan kontroversi yang melibatkan seorang wanita dari Singapura dalam skandal perselingkuhan pelakon Aliff Aziz. Wanita itu juga memetik beberapa nama selebriti lain, termasuk Ruhainies, Sophia Albarakbah, dan Meerqeen.

 

Beberapa personaliti seni lain termasuk Erma Fatima dan Zed Zaidi turut mengecam isu ini sebagai sesuatu yang memalukan dan merosakkan imej industri hiburan tempatan.

Post a Comment

0 Comments