Perang Bosnia: Tragedi dan Kesepakatan Pembahagian Kuasa


Pada awal 1990-an, dunia menyaksikan tragedi yang menggoncangkan Balkan, iaitu Perang Bosnia. Perang ini bermula selepas Yugoslavia runtuh, dan konflik etnis yang menghancurkan melibatkan komuniti Bosnia, Serbia, dan Croatia.

Segalanya bermula apabila Slovenia dan Croatia mengisytiharkan kemerdekaan dari Yugoslavia pada tahun 1991. Namun, perhatian segera beralih ke Bosnia dan Herzegovina yang mengumumkan kemerdekaan pada 1992. Keputusan ini mencetuskan pertempuran sengit, melibatkan etnik Bosnia (Muslim), Serbia (Orthodox), dan Croatia (Katolik).

Peristiwa yang mencemaskan ini tidak terlepas dari kekejaman etnik yang kejam. Salah satu momen tergelap adalah tragedi di Srebrenica pada tahun 1995, di mana pasukan Serbia Bosnia melaksanakan genosida dengan mengeksekusi ribuan lelaki Muslim Bosnia.


Perang Bosnia: Tragedi dan Kesepakatan Pembahagian KuasaPertubuhan antarabangsa, termasuk NATO, campur tangan untuk mengakhiri kekejaman. Kesepakatan Dayton pada tahun 1995 kemudian dicapai, membawa kepada pembentukan dua entiti di Bosnia: Republik Srpska yang mendominasi etnik Serbia, dan Federasi Bosnia dan Herzegovina yang dihuni oleh etnik Bosnia dan Croatia.

Meskipun Kesepakatan Dayton menandakan akhir perang, meninggalkan negara yang terpecah dan penuh dengan kesan trauma. Perjuangan Bosnia untuk pulih dari luka-luka perang masih menjadi cabaran pada hari ini.

Post a Comment

0 Comments