Hadapi Masalah Kencing Malam? Kenali Apakah Punca & Rawatannya

Pernah tak anda mengalami masalah anak terkencing ketika tidur atau lebih dikenali sebagai kencing malam? Mengikut terma perubatan, kencing malam disebut sebagai Enuresis iaitu keadaan di mana kanak-kanak kencing tanpa disedari semasa tidur.


Kebanyakan kanak-kanak berhenti kencing malam selepas berumur 5 atau 6 tahun tetapi ada juga kajian menunjukkkan yang 10%-15% daripada kanak-kanak yang berumur 5-12 tahun masih terus kencing malam walaupun mereka tiada masalah dalam sistem buah pinggang. Kajian menunjukkan di Malaysia masih terdapat lebih kurang 6.2% daripada kanak-kanak yang berumur 7-12 tahun masih lagi kencing malam.


Hadapi Masalah Kencing Malam? Kenali Apakah Punca & Rawatannya


Kencing malam sebenarnya lazim berlaku di dalam sesebuah keluarga. Perkara ini bukanlah perkara yang asing berlaku dikalangan kanak-kanak. Kencing malam boleh disebabkan oleh ;

 

 • Ruang pundi kencing yang kecil.
 • Gangguan tidur,kebanyakkan pesakit yang kencing malam dikatakan mereka tidur terlalu nyenyak. Walau bagaimana pun tiada bukti yang kukuh untuk menyokong pernyataan ini.
 • Kurang penghasilan hormon yang dipanggil vasopressin semasa tidur.Vassopressin adalah penting untuk mengurangkan penghasilan kencing diwaktu malam.


Jenis-jenis kencing malam

 

 • Kencing malam hanya diwaktu malam dikalangan kanak-kanak yang tiada masalah lain (primary nokturnal enuresis).
 • Kencing malam diwaktu malam dan siang hari(tidak boleh mengawal kencing)-hal ini perlu penilaian seterusnya oleh doktor untuk mengesan sebab yang lain.
 • Sebab-sebab gangguan lain yang boleh menyebabkan kencing malam(secondary enuresis) ialah jangkitan pada pundi kencing,masalah saraf tunjang, pundi kencing yang tidak normal dan masalah metabolisma seperti kencing manis.Selalunya keadaan yang seperti ini akan menunjukkan tanda-tanda lain selain dari kencing malam.


Adakah kencing malam sesuatu yang membimbangkan dan memerlukan kajian? Menurut PORTAL MyHEALTH Tidak semestinya jika sejarah kencing malam tanpa disedari ini hanya berlaku pada malam sahaja (primary nocturnal enuresis) tanpa tanda-tanda penyakit lain.


Namun apakah pontensi komplikasi? Kerap kencing malam boleh mengakibatkan perasaan rendah diri di kalangan kanak-kanak dan perasaan itu sendiri boleh menyebabkan faktor risiko untuk masalah psikitrik dan masalah sosial yang lain.


Selain itu ia juga boleh menyebabkan tekanan di dalam keluarga.


Cara rawatan
 

 • Mengubah sikap- contohnya memberi ganjaran pada anak anda sekirannya dia tidak kencing malam.
 • Loceng kencing malam yang mana membangunkan anak anda setiap kali bila ia kencing malam (tidak banyak terdapat di Malaysia)
 • Ubat-ubatan untuk membantu anak anda kekal kering semasa tidur, dapatkan bantuan doktor anda mengenai perkara ini.

Ingat : enuresis akan bertambah baik bila umurnya meningkat.


Cara lain yang boleh membantu.

 

 • Jangan salahkan anak anda,ini bukanlah kesalahan dia. Bercakap tentang perkara ini secara terbuka dengan anak anda.
 • Kurangkan minum diwaktu petang dan malam.
 • Bangunkan atau angkat anak anda ditengah malam untuk kencing, ini boleh mengelak kencing malam tetapi tidak boleh menyembuhkan enuresis.
 • Gunakan lapik tilam yang kalis air.


Post a Comment

2 Comments

 1. Sebaiknya, sebelum tidur, eloklah kencing dahulu

  ReplyDelete
 2. tq for sharing. betul mak2 kena rjin sikit la bangun mlm utk kjutkan anak ke tandas.

  ReplyDelete