Klinik Dr Bazilah Bantu Rawat Masalah Psoriasis

Pernahkan anda mendengar tentang Psoriasis? Atau adakah anda salah seorang pesakit yang menghidapi masalah Psoriasis ini? Bagi mereka yang tidak jelas tentang Psoriasis, psoriasis adalah sebuah keadaan di mana kulit mengalami kemerah-merahan, gatal-gatal dan mengalami pengelupasan berbentuk sisik. Psoriasis adalah sejenis penyakit yang boleh dialami oleh kedua-dua lelaki dan perempuan, kebanyakan kes berlaku di antara usia 30 hingga 39 dan 50 hingga 69 tahun. 

 


Psoriasis merupakan masalah radang yang disebabkan oleh tindakan imuniti badan terhadap sel-sel kulit. Sel-sel imun ini bertindak dengan menyebabkan sel-sel kulit menghasilkan lapisan-lapisan kulit baru dengan lebih kerap daripada biasa.

 

Kesannya, lapisan - lapisan kulit yang baru ini akan menyebabkan lapisan kulit yang normal menjadi lebih tebal dan berwarna kemerah-merahan. Permukaannya juga akan mengelupas sedikit demi sedikit dan kelihatan seperti plak-plak kecil berwarna perak (erythematous plaques with silver scale) disebabkan oleh proses tindakan imuniti terhadap sel - sel kulit.
Psoriasis adalah satu penyakit yang dipengaruhi oleh faktor genetik dan ia boleh menyebabkan masalah pada bahagian kulit dan sendi-sendi. Walaupun ianya tidak mengancam nyawa, namun kondisi ini akan menyebabkan gangguan dari segi fizikal dan mental pesakit. Hal ini kerana bahagian tubuh yang terlibat kebiasaannya merupakan bahagian kulit yang biasanya terdedah. Sesetengah pesakit akan mengalami keadaan di mana kulit menjadi tegang, sakit, gatal-gatal dan berdarah.


Antara lokasi-lokasi kulit yang sering terlibat dalam masalah psoriasis adalah pada bahagian :-

 • Kawasan gigi rambut
 • Siku dan lutut
 • Keting kaki
 • Pusat dan belakang badan

Namun begitu, ia boleh sahaja berlaku pada mana-mana bahagian kulit. Pada kebiasaannya ia tersebar secara simetri. Kulit akan berwarna merah, timbul plak-plak berbentuk sisik dan ia mempunyai sempadan yang jelas. Plak-plaknya berwarna keperak-perakan, sesetengahnya berkilat dan kulit menjadi merah.


Rasa gatal-gatal juga merupakan salah satu simptom boleh berlaku dalam kalangan pesakit. Ini adalah berlainan bagi setiap pesakit. Sebahagian pesakit hanya akan mengalami rasa gatal-gatal yang tidak teruk. 


Kawasan yang terkena psoriasis akan meninggalkan kawasan yang berwarna pudar atau parut hitam. Ianya akan surut selepas beberapa minggu dengan rawatan. Sebanyak 30% pesakit psoriasis akan menghadapi masalah pada sendi-sendi. Ianya dikenali sebagai ‘psoriatic arthritis’ dan skala CASPAR akan digunakan untuk mengukur sejauh mana tahap psoriatic arthritis yang sedang dialami oleh pesakit. Jika sakit sendi ini tidak dirawat dengan baik dan secepat mungkin, pesakit akan mengalami masalah kecacatan serta kehilangan upaya yang kekal.


Jenis Psoriasis


Psoriasis mempunyai beberapa bentuk klinikal yang sering ditemui semasa diagnosis. Antara bentuk-bentuk yang sering dijumpai adalah:

Chronic Plaque Psoriasis

·         Sejenis psoriasis yang paling kerap ditemui dalam kalangan pesakit

·         Tersebar secara simetri pada kawasan-kawasan badan seperti ubun-ubun, siku, lutut dan kawasan punggung

·         Menyebabkan rasa gatal-gatal pada bahagian yang terlibat

 

Guttate Psoriasis

·         Berciri-cirikan plak-plak psoriasis yang kecil

·         Biasanya bermula pada bahagian perut, bahagian hujung lengan dan kaki

·         Sesetengah pendapat mengatakan bahawa terdapat kaitan di antara guttate psoriasis dan jangkitan Streptococcal Pharyngitis (iaitu jangkitan pada bahagian saluran pernafasan)

 

Pustular Psoriasis

·         Sejenis psoriasis yang paling bahaya dan boleh mengancam nyawa jika tidak dirawat dengan segera

·         Jenis yang paling bahaya dikenali sebagai “Von Zumbusch”

·         Gelembung-gelembung kecil yang mengandungi nanah terbentuk pada permukaan kulit

 

·         Keadaan ini boleh diikuti dengan kemerah-merahan pada kulit, demam, cirit-birit, ‘leukocytosis’ iaitu meningkatnya bilangan sel darah putih dan ‘hypocalcemia’ iaitu kekurangan mineral kalsium dalam darah.

 

 

Erythrodermic Psoriasis

·         Badan dipenuhi dengan ruam berwarna kemerah-merahan dan keadaan kulit yang bersisik

·         Pesakit mempunyai risiko yang tinggi untuk mendapat jangkitan dan ketidak seimbangan elektrolit di dalam tubuh disebabkan keadaan kulit yang tidak dapat melindungi tubuh badan

 

Inverse Psoriasis

·         Keadaan psoriasis yang berlaku pada bahagian kulit yang sepatutnya jarang mendapat psoriasis

·         Kawasan-kawasan yang terlibat adalah seperti pada bahagian ketiak, kawasan kemaluan, bahagian hadapan pinggang dan kawasan dada

 

Nail Psoriasis

·         Psoriasis yang berlaku pada bahagian hujung jari dan kuku

·         Ia boleh jadi bermula daripada kuku sahaja ataupun bermula pada kuku dan bahagian kulit yang lain serentak.

·         Psoriasis jenis ini sering kali berlaku dalam kalangan pesakit yang mengalami psoriatic arthritis

·         Terdapat seperti lubang-lubang kecil terbentuk pada permukaan kuku. Kuku akan menjadi rapuh dan mudah terhakis walaupun hanya terkena geseran kecil.

 

 

 

 

 

 


Klinik Dr Bazilah Bantu Rawat Masalah Psoriasis 

Bagi mengatasi masalah psoriasis, penghidap dinasihatkan untuk mendapatkan rawatan  di klinik kulit. Psoriasis dapat dirawat dengan perawatan yang betul. Antara klinik kulit yang disarankan adalah Klinik Dr Bazilah yang kini membuka cawangan mereka di Seksyen 13, Shah Alam.
Walaupun masih baru beroperasi namun antara klinik kulit di Shah Alam yang sangat disarankan adalah Klinik Dr Bazilah kerana barisan doktor di Klinik Dr Bazilah adalah pengamal kesihatan yang bertauliah dan berlesen di bawah KKM yang menawarkan pelbagai rawatan dari penyakit biasa pada umumnya hingga masalah kulit dan rambut.

Klinik Dr Bazilah memberi fokus untuk merawat semua masalah yang berkaitan dengan kulit dan rambut dan hanya menggunakan kaedah terbaik yang terbukti keselamatan dan keberkesanannya secara klinikal.

Terletak di bangunan Emira bersebelahan dengan Aeon Seksyen 13, Shah Alam, Klinik Dr Bazilah telah memulakan operasinya pada 16 Januari 2021. Dengan barisan doktor yang bertauliah, Klinik Dr Bazilah memberi pengkhususan kepada rawatan kulit seperti penyakit psoriasis yang telah diterangkan di atas.

Antara rawatan lain yang ditawarkan di klinik kulit di Shah Alam ini ialah :

 • Rawatan Jerawat
 • Rawatan Parut Jerawat
 • Ekezema
 • Psoriasis
 • Rawatan Aesthetic
 • Rawatan Masalah Kulat
 • Minor Surgery
 • Sexual Transmitted Disease
 • Alergik
 • Pigmentasi 
 • Hair Removal
 • Rawatan Rambut Gugur 

Bagi anda yang berada di kawasan sekitar seperti Klang dan Subang dan anda sedang mencari klinik kulit di Shah Alam, Klinik Dr Bazilah adalah jawapannya! Tiada penyakit yang tidak boleh dirawati, begitu juga dengan masalah psoriasis yang telah dibincangkan di awal artikel ini. Apa yang pasti kita berusaha dan mendapatkan rawatan di tempat yang betul.

Bagi masalah psoriasis, rawatan terbaik adalah mendapatkan rawatan di klinik kulit dan doktor yang bertauliah seperti di Klinik Dr Bazilah. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai perawatan dan info berkaitan rawatan di Klinik Dr Bazilah, anda boleh hubungi mereka di :

 

http://klinikbazilah.wasap.my/

 

atau layari:


Alamat : KLINKLINIK DR BAZILAH SHAH ALAM
R-02-01, EMIRA, Jalan Akuatik A13/64A, Seksyen 13,
Shah Alam, 40100, Selangor.
No. Telefon : 03-5035 7359 / 013 5757627


NK AZISHAH A-01, EMIRA, Jalan Akuatik A13/64A, Seksyen 13, 

ShAlam, 40100,

Sel

Post a Comment

1 Comments

 1. Sis tak boleh tgk pic atas tu. Fobia tgk benda kecik2 tu. Yg pnting kn refer klinik bertauliah utk rawat sakit ni. Byk juga rawatan yg boleh dibuat..nanti jom pegi sesama.

  ReplyDelete