Pentingnya Pembasmi Kuman Di Zaman Covid 19 Menyerang Dunia

Umum mengetahui yang kini seluruh dunia hampir lumpuh berikutan jangkitan wabak Covid 19 yang menyerang manusia tanpa memilih latar belakang. Virus yang dipercayai bermula dari negara China sejak akhir tahun 2019 ini sangat merbahaya sehingga dunia kini dalam keadaan 'lockdown' termasuk kita di Malaysia kini sudah memasuki fasa ke-4 di dalam Perintah Kawalan Pergerak (PKP).

Disebabkan itu kita sering dinasihatkan untuk sentiasa menjaga kebersihan dimana kita harus kerap mencuci tangan, tidak bersentuhan dan melakukan penjarakkan sosial. Tapi apa usaha kita selain kerap mencuci tangan menggunakan sabun atau sanitizer? 

 

Pembasmi Kuman Membantu Usaha Pencegahan Kuman

Selain kerap mencuci tangan dengan sabun dan hand sanitizer, aku juga sarankan agar kita kerap mencuci rumah dan persekitaran kita. Misalnya sering mop lantai rumah dan mengelap permukaan meja atau mana-mana tempat yang sering kita sentuh.

Aku sendiri kini sering menggunakan disinfectant keluaran Kleenso yang membunuh 99.9% kuman. Mesti korang tertanya-tanya, kenapa nak guna disinfectant lagi sedangkan boleh je bersih rumah dengan air dan sabun? Dan mengapa pembersih pembasmi kuman ni penting? Sebenarnya kuman merujuk kepada bakteria mikroskopik, virus, kulat, dan protozoa yang boleh menyebabkan penyakit. Mereka aktif di kawasan dengan bahan organik, garam dan tanah yang kelihatan. Membersihkan dan membasmi kuman di permukaan dapat menghilangkannya dengan berkesan, oleh itu ia dapat mencegah dan mengurangkan penyebaran penyakit.


Apakah perbezaan antara pembasmian kuman dan pensterilan?

Pembasmian kuman adalah kaedah menggunakan penyelesaian fizikal atau kimia untuk menghilangkan kebanyakan patogen dan mikroorganisma penyebab penyakit, sementara pensterilan biasanya menggunakan haba untuk membunuh semua mikroorganisma. Jadi, aku menggunakan Kleenso Kills Germs Disinfectant ni kerana diformulasikan untuk membunuh 99.9% kuman. Ia dikembangkan dengan menggunakan sebatian netral pH, dan ianya sesuai digunakan di permukaan dapur dan ruang makan.

Buat pengetahuan, bahan aktif dalam Kleenso Kills Germs Disinfectant  menggunakan Benzalkonium Chloride, sebatian kimia yang terbukti sangat berkesan terhadap semua jenis bakteria seperti E. Coli, Salmonella dan Listeria, serta kebanyakan virus termasuk campak, influenza dan rabies. Benzalkonium Chloride digunakan sebagai bahan aktif dalam penyelesaian pembersih permukaan yang dikembangkan oleh kebanyakan jenama komersial di seluruh dunia.

Sejauh Mana Keberkesanan Kleenso Kills Germs Disinfectant?

Pembasmi kuman Kleenso Kill tidak mengandungi alkohol, dan diketahui bahawa tahap alkohol yang tinggi dapat membunuh kuman dan virus. Sejauh manakah keberkesanan pembasmi kuman ini?
Pembasmi kuman dengan kandungan alkohol tinggi dirancang untuk digunakan di kawasan kritikal seperti hospital. Oleh kerana ciri-ciri menghakis sebatian kimia ini, mereka disyorkan untuk digunakan hanya oleh kakitangan terlatih, dengan memakai peralatan pelindung seperti sarung tangan. Selain itu, pembasmi kuman ini mahal dan dilarang dijual dalam talian kerana sangat mudah terbakar.

Kleenso Kills Germs Disinfektan direka untuk kegunaan umum dan harian. Mereka(Kleenso Resources Sdn Bhd) telah membuat pembasmi kuman ini agar selamat dan berpatutan, menjadikannya sesuai untuk digunakan di kawasan umum dan umum.

Ujian makmal luaran yang dilakukan pada Kleenso Kills Germs Disinfektan mendedahkan bahawa apabila ia digunakan pada permukaan yang mengandungi 94 kumpulan kuman yang berlainan, ia berjaya menghilangkan semua kuman ini. Ini membuktikan keberkesanan Kleenso Kills Germs Disinfectant .


Cara Penggunaan

Setiap botol Kleenso Kills Germs Disinfectant  500ml telah didatangkan bersama penutup biasa dan nozzle. Jadi, sekiranya korang nak gunakan untuk membersihkan permikaan meja makan korang cuma perlu menukarkan penutup biasa dengan nozzle bangi memudahkan penyemburan. Apa yang perlu korang lakukan ialah menyembur permukaan yang diperlukan dengan Kleenso Kills Germs Disinfectant dan biarkan selama 10 minit dan kemudian lapkan dengan kain bersih.


Kleenso Kills Germs Disinfectant  tidak digalakkan digunakan pada vinil lembut, permukaan varnis atau aluminium. Untuk penggunaan pada cat kerja, disarankan agar disinfektan diuji dengan mengaplikasikannya pada bahagian kecil cat terlebih dahulu.

Selain itu, Kleenso Kills Germs Disinfectant juga berguna untuk ;

PERMUKAAN YANG MUNGKIN BERHUBUNG DENGAN MAKANAN

Gunakan Kleenso Kills Germs Disinfectant pada permukaan yang dimaksudkan dengan kain atau span, kemudian bilas disinfektan dari permukaan dengan air yang boleh diminum.

MEMBERSIH LANTAI

Campurkan 1 penutup Kleenso Kills Germs Disinfektan hingga 4 liter air dan mop lantai.

TANDAS

Curahkan ½ penutup  Kleenso Kills Germs Disinfectant pada bahagian dalam tandas dan berus tandas seperti biasa.

UNTUK MENGHILANGKAN MERENDAM PAKAIAN

Masukkan 2 penutup Kleenso Kills Germs Disinfectant kedalam  2 liter air. Rendam kain dalam larutan selama 3 minit. Kemudian, bilas dengan air dan biarkan hingga kering pada suhu bilik.

Jika korang berminat untuk mengetahu dengan lebih lanjut kebaikan Kleenso Kills Germs Disinfectant ini, korang boleh la rujuk ke ;

Laman web : http://kleenso.my/Post a Comment

0 Comments