Bila Yang Istimewa Sudah Jadi Yang Biasa Biasa

by - December 18, 2017

Isu gelaran Dato’ ni dah lama dipersoalkan. Bukan orang persoalkan sebab dengki tapi orang persoalkan sebab sekarang sesiapa saja dah boleh dapat gelaran tu.

Dulu gelaran Dato’ diberi pada orang yang benar-benar layak sahaja..contoh orang yang berbakti kepada negara. Tapi sekarang gelaran Dato’ tu seakan dah murah sangat. Tengok je la baru-baru ni ada kes Dato’ yang kena tangkap sebab pukul orang dan terlibat dengan aktiviti gangsterism. Tengok? Kan dah jejaskan gelaran Dato’ tu sendiri.

Sekarang, kebanyakan artis dah dapat gelaran Dato’ tak kira memang asal dari Malaysia atau pun dari luar negara. Ntah la..pada aku dah hilang keistimewaan gelaran Dato’ tu sendiri.

Pada aku la..gelaran Dato’ ni ibaratkan kereta porsche la..pada aku kereta tu special sangat..hahaha aku memang gile porsche dari dulu lagi. Tu je la kereta paling aku impikan nak pakai. Tapiiii..kalau semua rakyat Malaysia ni pakai Porsche..dah tak special da laaa..camne nak special kalau pak guard dari Nepal, Pakistan jual karpet, Bangla yang keje susun troli kat pasaraya pun pakai Porsche. Bila parking sebaris Porsche tak tau mana satu kereta bos, mana satu kereta driver hahahha..

You May Also Like

9 comments

  1. Bermakna lagi datuk saya kak min. Wahaha.

    ReplyDelete
  2. betul dah tu.mudah dibeli sekarang pangkat ni.. tak heran dah sekarang.. emmm.. tapi sis min? nak beli tak? Dato Seri Min.. boleh duet dengan DSV.. kikikikiki.. joke je ehhh.

    ReplyDelete
  3. lagi satu isu dato' beli. yang layak pun orang anggap beli juga sebab title tu dah tak semahal dulu.

    ReplyDelete
  4. Haaaa... btul sgt.. jd mcm apa aku kisah ko dato ke apa gituu

    ReplyDelete
  5. betul tu kak min. zaman sekrang banyak benda dah tak ekslusif macam dulu-dulu

    ReplyDelete
  6. Tunggu jer laa gelaran datuk yang allah anugerahkan tu lebih bermakna๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜

    ReplyDelete
  7. Dah tak de exclusivity.. Bersepah sangat dah..

    ReplyDelete
  8. Hangat isu ni. Tapi betul laaa sampai tak tahu dah sape yang datuk sape yang takk.

    ReplyDelete
  9. Cakap ngan Hubby.. Aaron Aziz dpt Dato.. Dia tanpa memandang terus jwb.. Tau dah sape bagi..hehehe

    ReplyDelete