Resipi Kari Kepala Ikan Khas untuk sahabatku Ina

by - September 01, 2017

Hahaha..cam poyo je tajuk kali ni kan? Tapi sebenarnya memang aku ikhlas disitu..Aku tujukan resipi ni khas utk kawan baik aku Zurina.. Ina ni mangkuk sikit..ada ke halba pun tak kenal hahaha..pada mula aku tak terpikir pun nak letak tajuk tu ada nama dia & tak terpikir pun nak kutuk-kutuk dia sikit dalam blog aku ni tapi dia sendiri yang bagi idea hahaha..dia pesan 'nanti ko jangan kutuk aku pulak kat blog ko' hahahah lepas dia pesan camtu terus la datang idea..tu la lain kali jangan pesan camni kat aku.

Alkisah semalam aku berwassap denga dia, cerita pasal hidangan raya. Aku bgtau aku tak masak apa cuma untuk pagi raya aku nak masak nasi tomato dan kari kepala ikan je memandangkan kepala ikan merah yang beli di pasar Kuala Kemaman masih ada dalam peti. Terus si Ina mintak resipi..tapi aku bagitau ni resipi kari india so memang tak letak santan. Hehe..masa sebutkan bahan-bahan tu la si Ina ni tanya halba tu apa..wakakka..bukan takat halba, rempah 3 sekawan pun dia tak tau oiiii..tepuk dahi aku mendengarnya hahaha..

Ok, malas dah nak cerita pasal kawan baik sejak zaman sekolah yang sengal tu. Nah sape-sape nak resipi copy la ni. Ni resipi kari kepala ikan cara aku

Bahan-bahan :-
Kepala ikan
Seulas bawang besar dimayang halus
Sedikit halba
Sedikit biji sawi
Sedikit jintan
3 sudu besar serbuk kari
1/4 serbuk kunyit
Daun kari
Bendi
Tomato
Air asam jawa








Cara-cara memasak :-

Panaskan minyak dalam kuali/periuk
Tumiskan bawang besar yang dihiris hingga layu dan naik bau


Masukkan daun kari,halba,biji sawi & jintan (tumis sekejap..halba dan biji sawi tak boleh tumis lama nanti rasa pahit)


Masukkan serbuk kari yang sudah dibancuh bersama air dan serbuk kunyit. Tumis hingga pecah minyak.





Masukkkan air asam jawa


Masukkan air dan tomato (aku suka tomato hancur supaya rasa masam tomato meresap dalam kuah)


Masukkan kepala ikan, dan garam


Masukkan bendi akhir sekali

Tutup api dan sedia dihidangkan















You May Also Like

0 comments