Lokasi Wajib terjah di Medan : Air Terjun Sipiso-Piso

Keindahan Air Terjun Sipiso-Piso: Pengalaman Tak Terlupakan


Hi korang! Kali ni aku nak cerita pasal satu pengalaman yang memang takkan aku lupakan – lawatan aku ke Air Terjun Sipiso-Piso. Lokasi ni memang legend kat Sumatera Utara dan wajib masuk dalam list kalau korang suka nature dan adventure. So, jom kita mulakan cerita epik ni!


Lokasi Wajib terjah di Medan : Air Terjun Sipiso-Piso



Petang Tenang di Sipiso-Piso


Hari tu, aku dan team sampai kat Air Terjun Sipiso-Piso lebih kurang pukul 4 petang. Kalau korang tak pernah dengar pasal tempat ni, biar aku bagitahu sikit. Sipiso-Piso ni terletak di daerah Karo, Sumatera Utara, dan terkenal dengan ketinggiannya yang mencecah 120 meter! Fuh, memang tinggi giler, kan?


Setibanya kami kat sana, kami terus terpesona dengan pemandangan yang ada. Dari jauh lagi dah nampak air terjun tu menjunam turun dengan derasnya. Rasa teruja gila sebab tahu yang sekejap lagi kami akan turun sampai ke bawah sana.


Lokasi Wajib terjah di Medan : Air Terjun Sipiso-Piso


Cabaran Menuruni 1200 Anak Tangga


Lepas ambil nafas dan buat sedikit stretching, kami pun mula turun anak tangga yang jumlahnya lebih kurang 1200. Ya, betul tu, 1200 anak tangga, korang! Memang satu cabaran besar, tapi sebab nak tengok keindahan Sipiso-Piso dari dekat, kami gigih jugaklah turun. 


Lokasi Wajib terjah di Medan : Air Terjun Sipiso-Piso


Sambil turun tu, kami tak habis-habis ambil gambar. Mana taknya, pemandangan kat setiap sudut tu memang insta-worthy. Lagi-lagi bila nampak air terjun tu makin lama makin dekat, rasa macam dapat suntikan semangat baru pulak. Tepat pukul 5 petang, kami dah sampai kat dasar air terjun. Terus rasa puas hati sebab berjaya habiskan misi turun 1200 anak tangga tu.


Lokasi Wajib terjah di Medan : Air Terjun Sipiso-Piso




Dekat Dengan Air Terjun


Kat bawah, aku dapat rasa sendiri percikan air terjun Sipiso-Piso tu. Seriously, korang, sejuk giler! Rasa macam mandi air ais, tapi dalam cara yang best. Bunyi air terjun yang deras tu, ditambah dengan percikan air yang menyegarkan, memang buat segala penat lelah kami berbaloi.


Bila dah dekat dengan air terjun tu, baru nampak betapa gagahnya alam semula jadi ni. Air terjun yang tinggi menjulang, dikelilingi oleh kehijauan hutan, buat rasa macam dalam dunia lain. Aku pun sempat ambil beberapa video untuk kenangan dan, of course, untuk content blog aku.


Lokasi Wajib terjah di Medan : Air Terjun Sipiso-Piso

Lokasi Wajib terjah di Medan : Air Terjun Sipiso-Piso


Mendaki Semula dengan Penuh Cabaran


Lepas puas bergambar dan menikmati keindahan Sipiso-Piso, tiba masa untuk mendaki semula. Ni lah part yang paling mencabar sebab nak naik semula 1200 anak tangga tu bukan mudah. Tambah pula, ada kejadian tak diingini yang berlaku kat team kami (tapi yang ni biarlah rahsia, tak perlu aku cerita panjang kat sini).


Masa naik tu, kami memang perlahan sikit sebab nak jaga stamina. Tapi dengan semangat dan teamwork, akhirnya kami berjaya sampai ke atas semula. Malam pun dah menyelubungi langit masa kami sampai atas, tapi rasa puas hati tetap mengiringi setiap langkah kami.


Dinner di Pasar Kaget, Brastagi


Oleh sebab dah malam dan perut pun lapar gila, kami buat keputusan untuk tukar plan asal. Instead of makan malam kat Mikie Holiday Resort (boleh baca review penuh aku [di sini], kami singgah kat Pasar Kaget, Brastagi. Pasar ni memang famous kat kalangan penduduk tempatan dan pelancong sebab makanan dia memang sedap giler.


Kat sini, kami order macam-macam jenis makanan. Dari sate, nasi goreng, mee goreng, hinggalah ke pencuci mulut tempatan. Memang kenyang habis! Suasana pasar yang meriah dengan lampu-lampu berwarna-warni, ditambah dengan gelak tawa rakan-rakan, buat malam tu rasa sempurna sangat.


Sejarah Air Terjun Sipiso-Piso


Sebelum aku akhiri cerita ni, meh aku kongsikan sikit sejarah Air Terjun Sipiso-Piso. Nama Sipiso-Piso ni asalnya dari bahasa Batak yang bermaksud 'seperti pisau'. Air terjun ni dinamakan sedemikian sebab aliran airnya yang tajam dan deras, seolah-olah macam bilah pisau. Menarik kan?


Air terjun ni terletak berhampiran dengan Danau Toba, satu lagi tarikan utama di Sumatera Utara. Menurut cerita orang tempatan, kawasan ni dulu pernah jadi tempat persembunyian dan markas bagi pasukan tentera di zaman dulu kala. Sekarang, ia menjadi simbol keindahan alam yang memukau dan terus menarik pengunjung dari seluruh dunia.


Kesimpulan: Sebuah Pengalaman Yang Tidak Akan Dilupakan


Korang, pengalaman melawat Air Terjun Sipiso-Piso ni memang satu kenangan yang takkan aku lupakan. Dari perjalanan yang mencabar, keindahan alam yang memukau, hingga ke keseronokan makan malam di Pasar Kaget, semuanya terukir kemas dalam ingatan aku.


Bagi korang yang suka travel dan nature, aku memang highly recommend untuk masukkan Air Terjun Sipiso-Piso dalam bucket list korang. Percayalah, setiap peluh yang keluar, setiap langkah yang diambil, semuanya akan berbaloi bila korang tengok sendiri keindahan tempat ni.


Jangan lupa juga untuk datang dengan persiapan yang cukup, especially dari segi stamina dan peralatan. Sebab perjalanan ke sini memang perlukan tenaga yang banyak. Dan, of course, bawalah kamera yang terbaik untuk capture every moment yang indah kat sini.


So, itu je cerita aku kali ni. Harap korang enjoy baca dan dapat inspirasi untuk travel ke tempat-tempat yang awesome macam ni. Jangan lupa share pengalaman korang jugak kalau pernah ke sini, atau ada cadangan tempat lain yang patut aku explore. Sampai jumpa lagi di post yang akan datang. Bye! ๐ŸŒธ

@bebelancikmin Alhamdulillah akhirnya berjaya sampai ke air terjun Sipiso-piso yang terletak di Sumatera Utara. Air terjun Sipiso-piso berada di kabupaten Tanah Karo berhampiran dengan desa nelayan Tongging, di hujung utara kaldara Tasik Toba. Terletak kira-kira 25km dari bandar Kabanjahe. Air terjun Sipiso-piso ini adalah air terjun tertinggi di Indonesia. Dari carian di google, Air Terjun Sipiso-piso ini berada di ketinggian 1300 meter di atas paras laut manakala ketinggian air terjun ini mencapai 120 meter dari puncak tebing. Tak sangka juga kami bertujuh termasuk Jasmeen yg baru berusia 11 thn berjaya turun dan mendaki sehingga 1200 anak tangga untuk sampai ke Air terjun Sipiso-piso ni. Alhamdulillah Allah permudahkan laluan kami untuk kami sama-sama menghayati keindahan ciptaan Ilahi. Untuk trip ni kami amik pakej murah dari @cuticutimedanmurah . Hanya RM590/pax je. Dengan harga serendah RM590/pax, korang dapat : 1) Trip selama 4H3M 2) Makan (3 breakfast + 3 lunch + 3 dinner) 3) Pengangkutan 4) Penginapan 5) Tour guide *Tiket flight tak include ya Aku dh tag cuti cuti medan murah so kalo korang rasa nak ikut trip diaorang korang boleh klik dan terus hubungi diaorang je. Jgn contact aku lak sbb aku mmg x jual pakej ๐Ÿคฃ #bebelancikmin #bebelancikmintravel #cuticutimedanmurah #bebelancikminfoodhunter #tiktokerdiraja #indonesia #indonesia๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ฉ #myjejakrasaxbotakmakan #medan #wonderfulindonesia ♬ original sound - ๐Ÿ„ฟ๐Ÿ„ฐ๐Ÿ„บ ๐Ÿ„ผ๐Ÿ„ฐ๐Ÿ…ƒ ๐Ÿ…ƒ๐Ÿ„ด๐Ÿ„ผ๐Ÿ„ฟ๐Ÿ„ด



Sedikit Tips Untuk Melawat Ke Sipiso-Piso


Berikut adalah beberapa tips untuk melawat Air Terjun Sipiso-Piso:


 1. Persiapan Awal

- Waktu Lawatan : Sebaiknya datang pada waktu pagi atau awal petang untuk menikmati pemandangan yang lebih jelas dan cuaca yang lebih baik. Tolonglah jangan pergi lewat petang seperti kami bagi mengelakkan kejadian yang tidak diingi berlaku.

- Pakaian : Pakai pakaian yang selesa dan sesuai untuk aktiviti luar. Pastikan anda memakai kasut yang baik untuk berjalan dan mendaki.

- Bawa Bekalan : Bawa air minuman yang mencukupi dan sedikit makanan ringan. Walaupun ada gerai makanan di sekitar, tetapi lebih baik bersedia dengan bekalan sendiri.


2. Keselamatan

-  Hati-hati di Tangga : Tangga ke bawah ke air terjun agak curam dan licin. Pegang pagar dengan baik dan jangan tergesa-gesa.

-  Jaga Keseimbangan : Pastikan anda berhati-hati semasa mengambil gambar atau berdiri dekat dengan air terjun kerana batuan boleh licin.


3. Aktiviti dan Pengalaman

-  Nikmati Pemandangan : Ambil masa untuk menikmati pemandangan dari atas sebelum turun. Anda boleh melihat keseluruhan air terjun dan Danau Toba dari sini.

-  Dekati Air Terjun : Jika anda berani dan mempunyai stamina, turun ke bawah untuk merasai kabus air terjun dan mengambil gambar lebih dekat. Ia merupakan pengalaman yang sangat memuaskan.

-  Sejarah dan Budaya : Ketahui sedikit tentang sejarah Air Terjun Sipiso-Piso. Nama “Sipiso-Piso” bermaksud "seperti pisau" dalam bahasa Batak, merujuk kepada aliran air yang tajam dan deras.


4. Selepas Melawat

-  Berehat : Selepas turun dan naik tangga, pastikan anda berehat secukupnya. Anda boleh berehat di tempat teduh atau menikmati makanan di gerai berdekatan.

-  Lawati Tempat Menarik Lain : Jika masih ada masa, kunjungi tempat menarik lain di sekitar Berastagi seperti Pasar Kaget untuk menikmati makanan tempatan atau Mikie Holiday Resort untuk berehat.


5. Kongsikan Pengalaman

-  Menulis Blog atau Pos Media Sosial : Jangan lupa untuk menulis tentang pengalaman anda di blog atau media sosial. Kongsikan tips, gambar, dan cerita menarik untuk memberi inspirasi kepada orang lain.


Selamat menikmati perjalanan anda ke Air Terjun Sipiso-Piso!

Post a Comment

0 Comments