Himalaya Immunity Pack Produk Terlaris Sepanjang Pandemik Covid-19

by - Monday, August 10, 2020

Umum mengetahui yang dunia kini sedang dilanda pandemik Covid-19 yang masih belum berpenghujung. Kebanyakan negara kini kembali melaksanakan perintah berkurung dek kerana virus yang agak aggresif ini.

Justeru itu, bagi memastikan kita sentiasa dalam keadaan selamat kita dinasihatkan untuk sentiasa menjaga penjarakan fizikal selain memastikan kebersihan diri terjaga. Namun cukupkah jika hanya sekadar begitu? Bagi aku sendiri, aku memerlukan perlindungan ekstra dengan mengambil supplement yang baik untuk immunity badan.



Produk Himalaya Produk Yang Aku Percayai

Telah berada selama 90 tahun di pasaran sejak tahun 1930, produk Himalaya menjadi antara produk yang paling aku percaya. Sementelah lagi ianya diperbuat dari 100% formulasi herba, produk Himalaya benar-benar sesuai dengan aku.

Antara 5 produk Himalaya yang sentiasa menjadi teman setia aku adalah :

1. Amalaki

Amalaki mengandungi beberapa bahan yang dianggap meningkatkan kesihatan, termasuk vitamin C dan antioksidan lain.  Buat pengetahuan, Amalaki dikatakan memilik 10 kali ganda vitamin C berbanding buah oren.

Amalaki juga merupakan salah satu daripada tiga herba termasuk dalam triphala, formula herba yang digunakan secara meluas dalam ubat ayurveda.

Kegunaan untuk Amalaki

Di Ayurveda, Amalaki dikatakan membantu dalam merawat keadaan kesihatan berikut:

  • aterosklerosis
  • diabetes
  • cirit-birit
  • tekanan darah tinggi
  • kolesterol tinggi
  • sakit sendi
  • obesiti

Amalaki biasanya digunakan untuk mempromosikan panjang umur di Ayurveda (perubatan alternatif India). Ia juga digunakan oleh pengamal ayurveda untuk meningkatkan kesihatan darah, tulang, sistem pencernaan, hati, dan kulit.

Selain itu, Amalaki dikatakan memiliki sifat penyejukan yang boleh membantu menenangkan pitta (salah satu daripada tiga doshas). Menurut prinsip Ayurveda, kelebihan pitta dapat menyumbang kepada keradangan, kesulitan tidur, masalah kulit, gangguan gastrointestinal, dan masalah berkaitan tekanan seperti tekanan darah tinggi.

Di samping itu, Amalaki dianggap mengurangkan keradangan, meringankan kesakitan, mempromosikan detoks, mengasah ingatan, dan melindungi daripada kanser.

Didatangkan dalam bentuk kapsul yang mudah ditelan, pengambilan 1 biji sehari sebanyak 2 kali sehari mampu menguatkan sistem immunity badan.

AMALAKI

 

Key ingredients

Indian Gooseberry (Amla)

 

Function

Immune Booster (Vitamin C)

Rich in natural source of Vitamin C that fight against infections.

10x more vitamin C than normal orange

Useful in general weakness associated with diabetes, diminished immunity, infections and convalescence

 

Dosage

1 capsule, twice daily

2. Septilin Tabs

Bagi mereka yang mengalami masalah resdung, keradangan tonsil, ulser, batuk, selsema mahupun sakit tekak..Septilin Tabs dari Himalaya ini sangat berguna.

kaya dengan herba-herba terpilih serata dunia seperti 'licorice', 'horse-radish tree', 'indian gooseberry', yang sangat berkesan untuk membersihkan saluran pernafasan seperti lendir mukus yang ada pada pesakit resdung. Hanya perlu makan 3 biji, 2 kali sehari dan rasakan perubahannya dalam masa beberapa bulan. Yang penting, tanpa bahan kimia!

Aku sendiri memang ada masalah resdung. Alhamdulillah sejak aku consume Septilin Tabs ni, masalah resdung seperti kerap tebersin dan gatal-gatal hidung mula berkurangan.

SEPTILIN TABS

 

Key ingredients

Balsamodendron mukul, Tinospora cardifolia, Emblica officinalis

 

Function

Builds body’s own defence mechanisms

For acute. Chronic and recurrent infections

Useful and effective for tonsillitis, skin and soft tissue infections, ulcer, sore throat, sinusitis, cough and flu.

 

Dosage

3 tabs, twice daily ; Teenagers : 2 tabs, twice daily



3. Septilin Syrup

Fungsinya sama sahaja seperti Septilin Tabs cuma bezanya Septilin Syrup ini didatangkan dalam bentuk cecair yang mudah untuk di consume oleh mereka yang mengalami masalah untuk menelan supplement berbentuk biji.

SEPTILIN SYRUP

 

Key ingredients

Balsamodendron mukul, Tinospora cardifolia, Emblica officinalis

 

Function

Builds body’s own defence mechanisms

For acute. Chronic and recurrent infections

Useful and effective for tonsillitis, skin and soft tissue infections, ulcer, sore throat, sinusitis, cough and flu.

 

Dosage

Children : 1-2 teaspoons, three times daily


4. Koflet Lozenges 10's

Didatangkan dalam bentuk seakan gula-gula, Koflet Lozenges sangat mudah untuk dimakan malah rasanya yang sedap dan berangin mampu melegakan batuk dan tekak yang kering.

KOFLET LOZENGES 10’S

 

Key ingredients

Long pepper, Ginger, Black Pepper, Clove

 

Function

Relief of sore throat irritations and cough.

Useful in treating beneficial in both productive and dry cough including Smoker’s Cough.

Herbal minty flavored and good to taste.

Keeps the mouth and breath fresh

 

Dosage

1 lozenge, 3 to 4 times daily


5. Cold Relief Balm

Setiap kali aku sakit kepala, tekak mual ataupun hidung berhingus..benda pertama yang aku cari pastilah balm dan disebabkan itu aku memang tak boleh kalau tak ada Cold Relief Balm dari Himalaya ni.

Antara kandungan bahan di dalam Cold Relief Balm ini Minyak kayu putih, juga disebut minyak esensial kayu putih, atau minyak kayu putih adalah minyak yang berasal dari pohon kayu putih (kayu putih), yang merupakan cemara asli Australia yang merupakan sumber makanan utama untuk koala. Pokok ini secara semula jadi dikelaskan sebagai Eucalyptus Globulus. Minyak pati ini yang diekstrak dari daun kayu putih mempunyai sifat perubatan yang kuat. 

COLD RELIEF BALM

 

Key ingredients

Mentha arvensis (leaves), Cinnamomum camphora (bark), Eucalyptus globulus (leaves)

 

Function

Used for relief of cold and blocked nose.

Clears congestion and blocked nasal passages.

Help to relieve headaches associated with flu, cold and sinusitis.

 

Direction for use

Apply on nose, throat, forehead, chest and back 2 to 3 times daily. If symtoms persist, please consult a doctor




Inilah antara ubatan dan supplement yang menjadi teman baik aku sekarang ini. Ingat, di zaman pandemik Covid-19 yang menakutkan ini..penjagaan diri adalah perkara yang paling utama yang perlu didahulukan. Kurangkan pergi ke tempat-tempat yang sesak, jaga penjarakan fizikal dan keraplah basuh tangan. 

Artikel berkaitan

5 comments

  1. wahhh menariknya produk himalaya ni.
    macam berkenan pula dengan septilin tu, saya selalu sakit tekak.
    apapun, stay healthy semua.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha..produk himalaya ni bagus sbb dia dr bhn semulajadi

      Delete
  2. saya baca description sambil tengok gambar tu terasa kesegaran dia.. boleh cari sebab sengsara hidung sumbat ni

    ReplyDelete
  3. Nak kena cuba septilin tu, sebab ada reading teruk juga ni.

    ReplyDelete