Resipi Berry Souffle Cheese Dari Lennox

by - August 01, 2019

Selama ni kalau aku kongsi resipi, tak penah lagi aku kongsikan resipi gabungan sedap dan kecantikan kan? Kali ni aku nak buat sedikit kelainan dengan menggabungkan resipi dan rahsia kecantikan. Ha..macam mana tu? Mesti itu yang bermain dalam fikiran korang kan? Tak payah pening-pening jom aku mulakan dengan pengenalan pada Lennox Collagen dulu.


Apa Itu Kolagen?

Sebelum aku pergi lebih lanjut, suka aku nak berkongsi dengan korang apakah kolagen? Maklum lah..topik aku kali ini memang mengenai kolagen.

Kolagen merupakan sejenis protein yang bermolekul makro. Kolagen sangat penting untuk memelihara keremajaan dan keanjalan kulit. Kolagen terdapat dalam kulit, tulang dan gigi. Manakal fungsi utamanya ialah :


  • Memperbaiki kerosakan kulit
  • Anti penuaan
  • Memperbaiki masalah gangguan haid
  • Melegakan sindrom menopous
  • Mencegah tulang reput (osteoporosis)
  • Mencegah penyakit kardiovaskular dan servaskular (otot dan saraf)
  • Mencegah kanser payudara
  • Meningkatkan kualiti kehidupan seks.
Kolagen merupakan komponen utama dalam kulit kita. Lebih dari 71% protein dalam sel-sel kulit terdiri dari kolagen di mana berkait rapat dengan pertumbuhan, pemulihan dan nutrisi kulit. Sebagai tambahan, kolagen mempertingkatkan penghasilan sel-sel baru, membantu memelihara keremajaan kulit, melembutkan dan membuat kulit lebih bercahaya. Kolagen juga efektif untuk menghilangkan kedutan dan mencegah proses penuaan.

Pelbagai Rangkaian Kolagen Dari Lennox

Lennox bukan jenama asing dalam menghasilkan produk kolagen untuk kecantikan. Terdapat 5 variasi kolagen yang telah dihasilkan Lennox iaitu :

Collagen 5000 Powder

Kolagen berbentuk serbuk ini telah dihasilkan daripada kolagen ikan yang berkualiti tinggi yang berasal dari Jepun dan ditambahkan lagi ramuan yang baik untuk kecantikan seperti Coenzyme Q10, Ceramide, Amino Acid (Arginine) dan Vitamin untuk keperluan harian. Kolagen jenis ini  mudah larut dalam makanan dan minuman dan sangat disyorkan untuk dicampurkan dalam jus minuman.


FirmUp + (Bright) Collagen Drinks

Bagi korang yang nak kan kulit lebih cerah dan anjal, Lennox telah menghasilkan kolagen dalam bentuk minuman yang mudah diambil dan juga mudah untuk dibawa kemana-mana. Ia berfungsi untuk mencerahkan kulit, mengurangkan kedutan, bertindak sebagai anti-uv, memperbaharui sel kulit dan banyak lagi.



FirmUp + (Forte Gold) Collagen Drinks

Dihasilkan bagi mereka ingikan kulit lebih anjal dan bouncy looking skin.


FirmUp + (Men) Collagen Drinks

Ini pula dihasilkan khas untuk lelaki dan sangat bagus untuk mengawal pengeluaran minyak berlebihan.


FirmUp + EX

Yang ini pula lebih istimewa kerana telah digabungkan kolagen bersama stem cell. Penggunaan yang berterusan akan menghasilkan kulit yang lembap dan tidak kering.



Lennox Baking Workshop

20 Julai yang lepas aku telah menghadiri Lennox Baking Workshop yang telah diadakan di ABC Cooking Studio yang terletak di Garden Mall. Memang meriah dan menarik acara yang berlangsung sebab kami bukan sahaja didedahkan dengan segala kebaikan Lennox Collagen tetapi juga kami diberi pendedahan tentang bagaimana untuk menghasilkan kek yang sedap dan berkhasiat untuk kecantikan.






Secara jujur, ini kali pertama aku menghadiri baking workshop seumur hidup aku..haha..memang sangat enjoy sebab aku memang suka memasak. Oleh kerana kami agak ramai, kami telah dibahagikan kepada beberapa kumpulan dan tiap kumpulan terdiri dari 4 orang dan 1 tenaga pengajar.



kami telah diajar untuk menghasilkan Berry Souffle Cheese. lebih menarik lagi ialah Berry Souffle Cheese ini dihasilkan menggunakan Lennox  Collagen 5000 Powder! Wah..bukan sahaja sedap tapi baik untuk kulit!

Ni hasil Berry Souffle Cheese yang aku masak sendiri tau! 

Nak resipi? Hahaha..bak sini pengeras dulu! Wakakaka..serious la korang nak resipi? Ok la..aku bagi resipi tapi resipi aku ni dalam English tau! Ak harap resipi ni berguna untuk korang. Cuba la buat sebab senang je nak buat Berry Souffle Chees ni dan hasilnya serious wei..sangat mengagumkan! Itu janji aku yang pasti.

Berry Souffle Cheese

Ingredients (Souffle Cheescake)
  • 150g Cream Cheese
  • 40g Caster Sugar
  • 2 Egg yolk
  • 30cc Milk
  • Approx. Vanilla essence
  • 1 tsp Lemon Jiuce
  • 20g Cake Flour
  • 1 tbsp Lennox Collagen
  • 2 Egg white
  • 30g Caster sugar
Ingredients (Berry Cheese Cream)
  • 30g Cream Cheese
  • 15g Caster Sugar
  • 1 tbsp Strawberry powder
  • 1 tsp Lemon Juice
  • 80g Whipping Cream
  • 1 tbsp Lennox Collagen
Ingredients (Topping)
  • 40g Raspberry jam
  • 1 tsp Lemon juice
  • 8 pcs Fresh raspberry
  • 16 pcs Fresh blueberry
  • Approx. Minced pistahio
Preparation 

[Souffle Cheesecake]
  • Bring cream cheese to room temperature 10 minutes before using
  • Mix milk and vanilla essence together and heat in a microwave
  • Preheat the oven (Electric oven 150°C)
[Berry Cheese Cream]
  • Bring cream cheese to room temperature 10 minutes before using.
  • Keep whipping cream chilled in the chiller.
Instructions

[SOUFFLE CHEESECAKE]

1. Place cream cheese in a bowl and whisk until creamy with a hand mixer. Add sugar and mix well.
2. Pour in egg yolk in two additions and mix well each time.
3. Add milk & vanilla essence in two additions, mix well each time. Then, add lemon juice and mix well.
4. Sift in cake flour and Lennox Collagen. Mix with hand mixer at speed 1 gently for 1 minute.
5. In another bowl, mix the thick part and watery part of egg white with hand mixer. Then, whisk until egg white clings to the blades of the hand mixer before adding half of the sugar. Whisk until soft peaks form.
6. Add the remaining sugar and whisk till stiff peaks form.
7. Add (6) and (4) in two additions. Fold well each time. Then, pour batter into the mould, place onto tray and bake. Do not scarp the batter at the sides of the bowl to prevent the cake sinking
8. Check to ensure it is well-baked and remove from oven to cool.



[BERRY CHEESE CREAM]

1. Place cream cheese in a bowl and whisk until creamy with a hand mixer. Add sugar and mix well.
2. Add strawberry powder and Lennox collagen into the mixture. Add lemon juice and mix well.
3. Add whipping cream in two three additions. Mix well each time. Transfer into a piping bag once it is 80% stiff. Keep it chilled in the chiller before use.

[FINISHING]

1. Mix raspberry jam and lemon juice well with a spoon in a small cup.
2. Add raspberries and blueberries. Mix well.
3. Cut the tip of the piping bag with berry cheese cream and pipe on top of the souffle cake.
4. Top with 920 and garnish with pistachio. Decorate with ABC cake pick to finish.




Lennox Collagen Month

Ni ada berita baik untuk korang. Pada bulan Ogos ni Lennox telah mengadakan Lennox Collagen Month dimana korang boleh dapatkan semua produk Lennox pada harga yang isimewa. Lennox Collagen Month ini akan berlangsung pada 1-31 Ogos 2019.

Jadi..tunggu apa lagi? Jom la dapatkan Lennox Collagen sekarang!


Untuk keterangan lanjut, boleh layari mereka di :

You May Also Like

0 comments