Kini Service Kereta Semudah 1,2,3 Dengan SERV

by - July 13, 2019

Aku pasti ramai wanita di luar sana yang agak gelabah nak ke kedai service kereta. Maklum la, kaum wanita ni kebanyakannya agak cetek pengetahuan dalam bidang mekanik ni. Kadang nak masukkan check minyak hitam pun tak tahu macam mana caranya.

Tapi sekarang, dengan arus kemodenan yang kita kecapi hari ini pelbagai kemudahan telah disediakan bagi memudahkan kita menjalani kehidupan seharian. Prihatin dengan masalah yang dihadapi pelanggan di luar sana, SERV telah mewujudkan satu aplikasi bagi memudahkan mereka yang ingin service dan mengetahui tahap kesihatan kereta kita.



Aplikasi SERV Memudahkan Kerja Aku

Bulan lepaskan kita menyambut Syawal. Rutin sebelum balik kampung untuk kebanyak orang adalah service kereta terlebih dahulu. Bila tiba musim perayaan korang sendiri tau la macam mana penuhnya pusat-pusat service kereta terutama di Lembah Klang ni.

Kebetulan sepanjang bulan Ramadan lepas aku sibuk dengan aktiviti perniagaan aku, jadi..memang tak ada masa langsung aku nak beratur panjang dan tunggu giliran untuk service kereta. Maka aku google la kat internet untuk service kereta tanpa beratur panjang dan aku secara tak sengaja terjumpa aplikasi SERV.



Perghh..memang mudah ye dengan SERV ni. Memang semudah 1,2,3 :

1. Download aplikasi SERV 
2. Daftar 
3. Buat tempahan

Dan mekanik akan datang sendiri ke tempat korang! Wah..menarik ni! Dah tak perlu buang masa nak tunggu giliran kereta kita di check dan diservice.

Pengalaman Aku Menggunakan Khidmat SERV

Macam yang aku ceritakan di atas, pertama sekali yang korang kena buat ialah download aplikasi SERV ni ke telefon bimbit korang.

Aku hari tu, aku download dan daftar kemudian terus memilih khidmat yang aku perlukan dan membuat temujanji. Selepas mendaftar untuk temujanji, pihak SERV menelefon untuk membuat pengesahan.

Hari yang dijanjikan mekanik terlatih SERV telah datang sendiri ke depan pintu rumah. Hehe..macam aku haritu, aku minta pihak SERV untuk datang ke kedai aku. 2 orang mekanik terlatih telah datang dan membuat pemeriksaan rapi. Perghhh..tahap rapi dia orang tu sampai meniarap bawah kereta la. 

Bagusnya diaorang ni ialah mereka membuat pemeriksaan rapi. Yang diaorang check kereta aku hari tu :

LUBRICANT CHECK
  • Engin oil
  • ATF Oil/Manual
  • Brake Fluid
  • Power Steering Fluid
  • Coolant
  • Coolant spare tank
  • Washer tank

COMPONENT CHECK
  • Radiator Cap
  • Radiator Hose
  • Air Filter
  • Spark Plug
  • Fuel Filter
  • Vacuum Hose
  • Belting
  • Battery

BRAKE SYSTEM CHECK
  1. Front Brake Pad
  2. Rear Brake Pad/shoe
  3. Brake Line
  4. Brake Pump

SUSPENSION SYSTEM
  • Front Absorber
  • Rear Absorber
  • Lower Arm
  • Drive Shaft
  • Steering Arm
  • Axle/4x4 Transmission Oil

INTERIOR
  • A/C Filter
  • Front Headlamp
  • Rear Lamp
  • Signal LHS
  • Signal RHS
  • Reverse
  • Hazard Lamp
  • 3rd Brake Light
  • Washer Pump
  • Wiper Front/Rear
  • Room Lamp
  • Aircond

Ha..details kemain kan? Secara jujur aku sangat puas hati dengan service dari pihak SERV ni. Lagi penting ialah SERV AKAN DATANG KE TEMPAT KORANG tau! Jadi kalau korang berminat sila la hubungi mereka :

Laman web : https://www.serv.my/
Telefon : 018-2108110

You May Also Like

1 comments