Aktiviti di Tanah Aina Fahad

by - November 21, 2017

Maafkan aku sebab masih belum boleh move on dari Tanah Aina Fahad. Walaupun cuma 2 hari 1 malam di sana tapi kesan di hati ni..haishhh memang mendalam sangat.

Untuk ke Tanah Aina Fahad ni sebenarnya tak susah pun. Kalau dari KL sebenarnya amik masa tak sampai 2 jam pun kalau korang tak singgah ke mana-mana. Tapi kalau korang nak singgah makan dulu kat Lemang To'ki hahaha..amik masa lama la sikit.


Kalau siapa yang selalu ke Kelantan ikut Raub, haaa..mesti akan lalu Ulu Dong. Kat sini la terletaknya Tanah Aina Fahad ni. Kalau susah sangat korang waze je Lata Jarum, mesti akan jumpa.
Boleh baca entri aku sebelum ni tentang  Tanah Aina Fahad


Aktiviti kami yang pertama sekali mestilah makan..hahaha..ok ni aktiviti paling best la sebab dah la dewan makan kat sini cantik giler, dah la mengdap air terjun..makanan pulak semua sedap-sedap disamping layanan tip top dari pengurusan Tanah Aina Fahad ni.

Tempat bersantai selepas makan pun disediakan tau..


 
 


 
 
Pengat durian oiiii..hahaha..giler sedap

Habis aktiviti makan, kami bersantai sekejap di dewan ruangan santai sementara tunggu masa untuk aktiviti jungle trekking. Ruangan santai ni di sediakan pelbagai aktiviti untuk riadah seperti meja ping pong, carrom..malah cd juga disediakan bagi yang ingin melayan filem





 

 


Jungle Trekking

Ni memang aktiviti yang paling mencabar selama berada di sini..ekeke..mana tak nyeeee..meredah gunung ganang (ok ni lebih-lebih..haha), mengharungi sungai dan hutan selama 2 jam. Memang mencabar gila rasanya.

Tapi aku bangga sebab aku berjaya menghabiskan aktiviti ni walaupun pancit sikit. Tapi jujur aku cakap..aku agak berbangga dengan pencapaian aku selaku orang yang menghidap slipped disc awal tahun ni. Bayangkan selama hampir setahun aku tak ada aktiviti kerana slipped disc dan jungle trekking ni adalah aktiviti lasak pertama aku selepas sembuh (walaupun saraf aku ada lagi sedikit tersepit di bahagian kaki kiri)

Aku cukup terharu dengan team KBBA9 yang sentiasa menjaga satu sama lain terutama aku (chewahhh perasan pulak). Cukup terharu bila masing-masing ambil berat pasal aku. Cukup terharu bila saat aku pancit big boss Ben Ashaari menghulurkan snickers untuk pulihkan tenaga aku hahaha..

Bila Nan, Ayue, Yanty & Fir jaga aku kat belakang seriously rasa nak nangis sangat walaupun aku tau sebenarnya Nan tu pancit jugak hahaha..(nasib ada aku untuk cover).

Tapi paling tak boleh lupa..punya gigih mendaki sampai tercabut tapak kasut aku. Haa..lagi satu..pacat pun banyak gila hinggap nasib la aku bukan penakut pada pacat. Kesan gigitan tu gatal sampai sekarang oooo...


 
 
 
 

Berendam dalam Sungai

Haaaa..ni aktiviti paling best. Memandangkan untuk mengakhiri jungle trekking tu kami kena mengharungi sungai yang airnya berarus deras, maka kami amik kesempatan ni untuk berendam sekejap. Sekejap tak sekejap sangat lahhhh..sampai masing-masing dah ketar dan cramp kaki baru naik. Hahaha..itu pun sebab pihak pengurusan Tanah Aina Fahad dah panggil makan sebab ada jamuan minum petang disediakan..eh..bihun goreng dia sedap wooooo...

 
 


Berendam Dalam Kolam

Habis berendam dalam sungai..habis minum petang..sambung berendam dalam kolam pulak. Hahaha..hilang segala rasa tension dan stress bila kembali jadi kanak-kanak riang. Paling best bila main lumba renang. Hahaha memang best giler budak-budak ni semua.


Makan Malam

Lepas Maghrib, makan malam disediakan. Perghh layanan di Tanah Aina ni memang tip top u olsss..tiada istilah lapar kalau berada di sini. 

Makan yang dihidangkan pula semua sedap-sedap belaka.

 
 

Melawat Jambatan Gantung

Sebelum mulakan aktiviti campfire, kami semua sempat melawat ke jambatan gantung. Memang cantik sangat pemandangan waktu malam di sini. Lampu hijaunya memang menggoda pandangan. Jadi semua ambil kesempatan ni untuk bergambar.

 
 


Campfire

Ni aktiviti paling dinantikan semua orang. Hahaha..best sangat aktiviti ni sebab kami reka permainan sendiri daripada permainan sambung ayat sampailah pada permainan teka nama filem. Memang lawak giler permainan ni bila Bam Hoq terkaku pana dapat task Boboboi.

 
Hahaha..ni semua aktiviti hari pertama di Tanah Aina Fahad. Insyallah next entri aku kongsi cerita aktiviti hari terakhir kami di sana.

Apa-apa pun korang boleh layari website https://www.tanahaina.com/fahad/ untuk keterangan lanjut. Apa yang aku boleh bagitahu..kat sini memang aku enjoy habis.


You May Also Like

5 comments

  1. Seronoknya min.. kalau berpeluang nak jugak pegi satu hari nanti..insyaallah..wah macam2 aktiviti kat sana ya.. tahniah min dapat jugak sampai ke puncak.. alhamdulillah..waa pacat huhuhu hohoho kita takutt pacat weyyy..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaa memang best sangat kat sini..serious..kalau berpeluang gi la Tanah Aina Fahad ni..hehe..takut pacat ek?

      Delete
  2. syok ni. sungai ada. kolam pun ada .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah memang syok sangat. Kalao berpeluang pergi lah bercuti ke sini

      Delete