Nak kurus punya pasal

by - July 28, 2017

Alahai..bila usia dah meningkat ni rasa sangat badan cepat naik. Muda2 dulu bukan nak kata la..paling berat yang pernah aku timbang ialah 47 kg..pastu mula naik sikit2.. Arghhh susahnya nak maintain. Dulu makan cam bela hantu raya pun badan tetap kurus. Tapi bila usia dah meningkat, dah kawin walaupun tak makan banyak badan tetap naik..wakakaka..

Sekarang sejak sakit memang aku jaga sikit pemakanan aku. Aku dah mula kontrol makan. Biasa aku makan bedal je, nasi pun amik 2-3 kali sehari tapi sekarang aku just makan nasi sekali seminggu je. Selebihnya aku banyakkan amik sayur and buah serta air masak & teh hijau. Aku tak adalah strict diet aku cuma kontrol apa yang patut je la. Minuman manis memang sebolehnya aku elakkan tapi bukan bermakna aku tak amik langsung.

Kadang2 untuk sarapan aku amik oat..ha..bercakap pasal oat ni seriously memang kenyang kalo makan oat. Tapi aku tak galakkan amik instant oat cam yang perisa bubur lambuk la..ayam la..sebab banyak bahan perasa. So aku tak prefer sangat la. Tapi baru semalam aku try amik sebungkus Quaker Oat yang perasa bubur lambuk masa bfast..seriously aku tak tipu aku kenyang sampai maghrib. Seingat aku semalam memang aku makan tu semata and minum green tea. Tapi serious kenyang gile. Maghrib tu baru aku makan sayur & buah sebab aku tak nak perut aku kosong pulak. Maklum la kekadang kita rasa kenyang walhal perut dah masuk angin.

Untuk senaman pulak oleh sebab aku masih lagi dalam keadaan kesihatan yang belum pulih sepenuhnya, aku memang tak buatlah senaman beria2 aku just ada masa terluang gi swimming je la (ecececece..cam la pandai sgt berenang). Hahaha..tapi seyes lepas berenang tu rasa la cam memang bakar la lemak2 dibadan wakakaka.. cuma tu la aku ni jenis memang senang badan nak naik dan senang juga nak turun, cuma kena istiqomah la sikit kannn untuk kurus tu. Tapi sape2 nak kurus cepat aku memang sarankan skip la nasi tu. Boleh amik bukan tak boleh tapi makan 2-3 suap j selebihnya makan la lauk yang bakar2 atau rebus2 & sayur banyak2..bak kata sorang uncle aku yang memang doktor.."sayur nak amik seperiuk pun tak pe" hahaha.. tapi ingat..kalo nak rebus sayur tu pulak just rebus dari green to dark green..kalo sayur tu ijau la cam broccoli ke bayam tu. Jangan plak korang rebus carrot pastu nak tunggu jadik dark green wakakaka..

 ni memang sayur & buah peberet aku la.. plak2 timun jepun tu..memang tak tinggal..


Ni plak peberet green tea aku..Ahmad Tea. 

You May Also Like

0 comments